Wasze porady 

ADMIN 08-02-2019

PRZEPIS NA CZEKOLADĘ KOKOSOWĄ (palce lizać)
Czas 1 godz.
Ilości można proporcjonalnie zwiększać.

Składniki: (polecamy z naszej oferty)
100ml oleju kokosowego
szklanka kakao 20-22% (alkalizowane)
2-3 łyżki miodu (skrystalizowany podgrzać do rozpuszczenia)
mus dyniowy 1 łyżka
orzeszki arachidowe
rodzynki
można dodać również np. suszoną żurawinę, orzechy laskowe i inne, na posypkę można wiórki kokosowe

Olej kokosowy rozpuścić (wodna kąpiel), miód wlać i stale mieszać aż powstanie jedna masa. Odstawić do schłodzenia. Dodać kakao i stale mieszać do całkowitego połączenia. Dodać arachidy, rodzynki i ewentualnie inne. Na wierzch można posypać wiórkami. Gotowe. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (może być forma silikonowa) wlać całość. Ciekłe samo się rozleje po całej formie. Wstawić do lodówki. ok. 30 min. pokroić na kostki i ponownie włożyć do lodówki aż stwardnieje. Przechowywać w lodówce. Smacznego.

ADMIN 08-02-2019

WITAMINA E
Witamina E wpływa na:
- zapobieganie uszkodzeniu błon komórkowych przez procesy utleniania - jest antyoksydantem
- ochronę przed rozwojem miażdżycy, gdyż hamuje utlenianie złego cholesterolu.
Niedobór witaminy E w obecnych czasach praktycznie nie występuje. Nadmiar tej witaminy wywołuje: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia.
Witamina E występuje w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, jajkach, kaszach (jęczmienna, gryczana), orzechach, szparagach, tranie, maśle. Duże jej ilości znajdziemy w marchwi, brukselce i innych warzywach zielonych.
Występuje jako dodatek do żywności o numerze E306.

admin 30-03-2018

KAEMPFEROL
Kaempferol (Kemferol) - organiczny związek chemiczny pochodzenia naturalnego, należący do flawonoidów. Ze względu na obecność przy węglu C-3 grupy hydroksylowej zaliczany jest do pochodnych flawonolu.
Ten flawonoid wykazuje wiele działań korzystnych dla naszego organizmu.
Jego działanie przeciwzapalne wykorzystują m.in. chorzy na zapalenie stawów czy dnę moczanową. Oprócz działania przeciwzapalnego kaempferol pomaga również zapobiegać wystąpieniu alergii. Najwięcej tego cennego składnika znajdziemy w warzywach krzyżowych takich jak kapusta, brokuły oraz truskawki, pomidory i winogrona. Smacznego i zdrowego.

admin 30-03-2018

BANAN to owoc, który zawiera wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Banan jest przede wszystkim skarbnicą potasu, dlatego powinny po niego sięgać osoby z chorobami nerek i układu krążenia.
Wiele osób zaskoczy wiadomość, że banany z brązowymi plamami są zdrowsze niż te skrupulatnie przez wszystkich wybierane: gładziudkie i żółciutkie.
Ciemne plamy na bananie świadczą o pełnej dojrzałości owocu. Tylko taki banan produkuje substancję nazywaną: czynnik martwicy nowotworów - TNF.
Substancja ta pobudza produkcję białych krwinek i podnosi odporność. Jej ogromną zaletą jest zdolność do zwalczania niepożądanych komórek w organiźmie.

admin 30-03-2018

Wchłanialność ołowiu do organizmu można bardzo zmniejszyć spożywając cynk (np. pestki dyni, olej dyniowy)+ wapń (np. nasiona sezamu czy olej sezamowy).