Wasze porady 

admin 21-03-2018

GORZKA CZEKOLADA
Gorzka czekolada zawiera od 70 do 90 procent ziarna kakaowego.
Spożywana w niewielkich porcjach (ok. 2 kostek dziennie) przynosi organizmowi same korzyści.
Poprawia pracę mózgu, mięśni i układu krwionośnego. Zawiera bowiem mnóstwo flawonoidów i polifenoli, magnezu, potasu, żelaza i innych substancji ważnych dla zdrowia.
Dzięki pirazynie pobudza mózg do pracy.
Za sprawą teobrominy pobudza pracę nerek, zapobiega infekcjom dróg moczowych. Wpływa też na uspokojenie kaszlu.
Polifenole w niej zawarte obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca, a flawonoidy chronią przed miażdżycą i nowotworami oraz dodają sił w walce z infekcjami.

admin 05-10-2017

Przepis na ocet jabłkowy:
Jabłka nie mogą być opryskiwane. Najlepiej stara odmiana. Ocet robimy z obierek, które zalewamy letnią przegotowaną wodą. Na szklankę wody dodajemy łyżkę cukru brązowego. Tym roztworem zalewamy obierki, aby były całkowicie zanurzone. Słój napełniamy na ok. 3/4 pojemności. Nakryć ściereczką, wystawić na słońce na parapecie lub w ciepłym miejscu np. na kominku, grzejniku na ok. 6 tygodni. Smacznego

admin 17-09-2017

Jak sprawdzić świeżość jaja?
Wrzuć je do pojemnika z wodą. Te będące na dnie są bezpieczne do jedzenia. Te pływające lepiej nie spożywać.

admin 28-08-2017

Po zjedzeniu owoców niektóre osoby mają wzdęcia. Owoce przed spożyciem gotować na parze. Pomaga. :>)

admin 28-08-2017

Miałem trochę opory w piciu oleju tłoczonego na zimno. Za każdym razem dodawałem na łyżkę oleju kilka kropel soku z cytryny. Po wypiciu zostawał smak cytryny. :)