Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 11-11-2019
WITAMINY
Niedobór witamin, objawy: - szybkie męczenie się, spadek odporności, brak apetytu, bóle kostno-mięśniowe, niedokrwistość, zaczerwienienie i krwawienie dziąseł -niedobór witaminy C; - zaburzenia układu nerwowego, osłabienie, anemia - niedobór witamin z grupy B; - pieczenie stóp oraz inne dolegliwości neurologiczne - niedobór witaminy B5; - zapalenie skóry i języka, bezsenność, bóle głowy, depresje, omamy, drżenie rąk - niedobór witaminy PP; - problemy skórne, zahamowanie wzrostu u dzieci, niepłodność, kurza ślepota - niedobór witaminy A; - problemy z koncentracją, osłabienie wzroku, anemia, bezpłodność - niedobór witaminy E.
ADMIN 11-11-2019
MAGNEZ
Magnez jest pierwiastkiem niezwykle istotnym dla naszego zdrowia, gdyż występuje we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych.
Objawy niedoboru: niewydolność pracy serca, arytmia, nadciśnienie tętnicze, zahamowanie wzrostu, depresja, skłonność do płaczu, pogorszenie koncentracji, poranne zmęczenie, drgające powieki, wargi, odczuwanie bolesnych skurczów łydek.
Magnez znajduje się w: kakao, orzechach, soi, kaszy, nasionach roślin strączkowych, maku i pieczywie pełnoziarnistym.
Przyswajanie magnezu jest największe, gdy dostarczany jest w postaci małych dawek, w kilku posiłkach. Jest dobrze przyswajany, jeżeli ilość wapnia w pokarmach jest dwa razy większa od ilości magnezu.
ADMIN 11-11-2019
PAPRYKA W PROSZKU
Papryka w proszku - przyprawa pozyskana ze zmielonej, suszonej papryki z nasionami lub bez nasion. W zależności od tego, jaki rodzaj papryki został zmielony możemy uzyskać łagodny, słodki lub pikantny smak.
Ułatwia trawienie, pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych. Jest bogata w witaminy: A, B, C, w nieco mniejszych ilościach również: E, K, PP
Wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Jest zasobna w 4 karotenoidy: beta-karoten, beta-kryptoksantynę, zeaksantynę oraz luteinę, które chronią tkankę oka przed niszczącym promieniowaniem UV, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem i katarakcie.
ADMIN 11-11-2019
WITAMINA K
Witamina K - grupa związków, do której należą: witamina K, (fitomenadion), witamina K2 (menachinon-6), witamina K3 (menadion).
Witaminę K, pozyskuje się z pożywienia, K2 jest produkowana przez bakterie jelitowe, natomiast witamina K3 jest syntetyzowana, tzn. produkowana sztucznie.
Witamina K posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Witamina K uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych, zapobiega krwawieniom. Uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej.
Brak witaminy K mogą odczuwać osoby poddane długotrwałej kuracji antybiotykowej oraz ci, którzy jedzą mało zielonolistnych warzyw.
ADMIN 11-11-2019
KIEŁKI SOCZEWICY
Zawierają witaminy: A, Bv B2, B3, B5, B6, Bg, C, K oraz żelazo, fosfor, cynk, wapń, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód, siarkę oraz koenzym Q10.
Hodowla kiełków soczewicy jest łatwa* wystarczą nasiona, kiełkownica i trochę cierpliwości.
Najlepiej kiełkują hodowane w kiełkownicy, ale można też użyć słoika lub lnianego woreczka.
Przed kiełkowaniem namaczać około 10 godzin.
Czas kiełkowania około 5 dni.