Polecam murzynka bez mąki pszennej. Mąka konopna ma smak bardzo wyrazisty, korzenny. W tym wypieku w ogóle jej nie rozpoznamy, a tam jest pół na pół z mąką konopną. Smakuje ciasto wyjątkowo. Samo zdrowie.
Składniki:
1. 100g mąki konopnej
2. 100g mąki makowej
3. 150g cukru
4. 40g kakao alkalizowane 20-22% tłuszczu
5. płaska łyżeczka: -sody
6. -proszku do pieczenia
7. -cynamonu
8. 3 dojrzałe banany
9. 4 jaja
10. 120ml oleju np. migdałowego
11. 100g czekolady
12. dosmakować wanilią
Sposób przyrządzenia:
W pojemniku nr 1 wymieszać: mąki, kakao, proszek do pieczenia, soda, cynamon.
W pojemniku nr 2 wymieszać: rozgniecione banany, olej, jaja, cukier, wanilia.
Wymieszać dwie masy i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać jak najkrócej. Całość przełożyć do blachy keksówki (ok. 25x12 cm). Włożyć do rozgrzanego piekarnika do temp. 170 st.C i piec ok 60 minut.
Gotowe i jakie smaczne.