Wasze i nasze porady 

ADMIN 20-11-2020

Mleczko kokosowe
Składniki:
1. mus kokosowy (olej kokosowy z osadem) 1 łyżka stołowa
2. 200ml ciepłej wody
3. opcjonalnie: miód albo ksylitol
Przygotowanie:
Mus kokosowy i miód włożyć do pojemnika, i zalać wodą. Wszystkie składniki zmiksować. Gotowe.
Dodając banan, mleczko jest bardzo pożywne. Dla odchudzających dawka energii i pusty brzuch.

Można dodać banan, ananas, malinkę, kakao alkalizowane 22-24% (wg uznania).
Gotowe! Smacznego

ADMIN 10-11-2020

Mix odpornościowy
Składniki:
1. 1/3 ziarno czarnuszki zmielonej
2. 1/3 olej czarnuszkowy surowy
3. 1/3 miód spadziowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki ok. 2 tygodnie.
Spożywanie:
Codziennie rano i wieczorem małą łyżeczkę miksu.
Bardzo skutecznie wspomaga system odpornościowy.

Myśl nad odpornością, nie nad szczepieniem.

ADMIN 16-09-2020

mąka dyniowa
Dyniowy leśny mech z mąki dyniowej.
ciasto:
1 i 1/4 szklanki zmielonych pestek dyni
100 g cukru
60 g miękkiego masła
150 ml mleka
125 g sera mascarpone
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
200 ml kremówki
1 łyżka cukru
amerykańska borówka (pełna dowolność np. maliny, granat)

Sposób przygotowania:
1. ciasto
Do miski wsypać zmielone pestki dyni, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, mleko, mascarpone i jajka, zmiksować. Podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 tortownic o średnicy 16 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. Z każdego ciasta cienko ściąć wierzch, pokruszyć i odłożyć na bok.
2. krem
Do wysokiej miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę (ok. 2 minut). Podzielić na dwie równe części.
3. wykonanie:
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch i boki rozsmarować resztę masy śmietanowej, posypać pokruszonym ciastem, lekko go dociskając. Wierzch posypać amerykańską borówką.

Życzę smacznego. Mniam.

ADMIN 16-09-2020

Dyniowy leśny mech z mąki dyniowej.
ciasto:
1 i 1/4 szklanki zmielonych pestek dyni
100 g cukru
60 g miękkiego masła
150 ml mleka
125 g sera mascarpone
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
200 ml kremówki
1 łyżka cukru
amerykańska borówka (pełna dowolność np. maliny, granat)

Sposób przygotowania:
1. ciasto
Do miski wsypać zmielone pestki dyni, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, mleko, mascarpone i jajka, zmiksować. Podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 tortownic o średnicy 16 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. Z każdego ciasta cienko ściąć wierzch, pokruszyć i odłożyć na bok.
2. krem
Do wysokiej miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę (ok. 2 minut). Podzielić na dwie równe części.
3. wykonanie:
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch i boki rozsmarować resztę masy śmietanowej, posypać pokruszonym ciastem, lekko go dociskając. Wierzch posypać amerykańską borówką.

Życzę smacznego. Mniam.

ADMIN 31-08-2020

Kozieradka - ziołowa przyprawa na włosy wypadające i przetłuszczone.
Wcierka z kozieradki na włosy

Co istotne, taką miksturę możesz przechowywać w lodówce tylko przez tydzień. Po tym czasie traci ona swoje właściwości. Oto prosty przepis na domową wcierkę z kozieradki krok po korku.

Przygotuj zmielone nasiona kozieradki (jedna łyżka stołowa);
następnie zalej je wrzątkiem (około trzy czwarte szklanki);
odstaw na piętnaście minut do zaparzenia;
po tym czasie odsącz wywar i go ostudź;
przelej wywar do buteleczki z aplikatorem.

Kozieradka na włosy - jak stosować?

Jak należy stosować taką domową wcierkę? Radzimy, by pozostawić ja na skórze głowy na trzy godziny. Po tym czasie należy ją spłukać. Dla osiągnięcia jak najlepszych efektów zabieg należy powtarzać codziennie przez kilka tygodni.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.