Wasze i nasze porady 

ADMIN 25-11-2019

CZEKOLADA KOKOSOWA (palce lizać)
Czas 1 godz.
Ilości można proporcjonalnie zwiększać.

Składniki: (polecamy z naszej oferty)
100ml oleju kokosowego
szklanka kakao 20-22% (alkalizowane)
2-3 łyżki miodu (skrystalizowany podgrzać do rozpuszczenia)
pasta dyniowa 1 płaska łyżka
orzeszki arachidowe
rodzynki
można dodać również np. suszoną żurawinę, orzechy laskowe i inne, na posypkę można wiórki kokosowe

Olej kokosowy rozpuścić (wodna kąpiel), miód wlać i stale mieszać aż powstanie jedna masa. Odstawić do schłodzenia. Dodać kakao i stale mieszać do całkowitego połączenia. Dodać arachidy, rodzynki i ewentualnie inne. Na wierzch można posypać wiórkami. Gotowe. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (może być forma silikonowa) wlać całość. Ciekłe samo się rozleje po całej formie. Wstawić do lodówki. ok. 30 min. pokroić na kostki i ponownie włożyć do lodówki aż stwardnieje. Przechowywać w lodówce. Smacznego.

ADMIN 14-11-2019

KAROTEN - dba o cerę nadając jej urody, zdrowy i słoneczny wygląd
CHLOROFIL - pomocny i profilaktyce raka wątroby, skóry oraz jelita grubego
FLAWONOIDY - obniżają poziom cholesterolu, zawierają przeciwutleniacze
ANTOCYJAN - chroni serce i układ krążenia, działa antyrakowo i przeciwzapalnie
SULFORAFAN - wspomaga detoksykację organizmu
LUTEINA - przeciwutleniacz odpowiadający za prawidłowe widzenie

ADMIN 12-11-2019

SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane zawiera związki śluzowe, białka, sterole, kwasy organiczne, enzymy, sole mineral­ne (m.in. magnezu, cynku, żelaza).
Jest bogate w olej, który zawiera glicerydy kwa­sów nienasyconych (m.in. linolenowego, linolo­wego), nieco mniej glicerydów kwasów nasyco­nych oraz fitosterole i witaminę E.
Siemię lniane ze względu na zawarte w nasio­nach śluzy jest niezastąpione w chorobie wrzo­dowej.
Stosowane jest w zapaleniu oskrzeli, jako środek przeciwkaszlowy.
Zewnętrznie używane jest w leczeniu skóry, przy oparzeniach i odmrożeniach.
Siemię lniane obniża poziom złego cholesterolu.

ADMIN 12-11-2019

SYROP Z PIGWY

Składniki: 1 kg pigwy 2 szklanki cukru 4 szklanki wody
Pigwę myjemy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 dni w chłodnym miejscu. Następnie dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny (do smaku). Przecedzamy przez sito i zlewamy do butelek. Pasteryzujemy.
Owoce pigwy zbieramy po pierwszych przy­mrozkach.
Spożywanie soku z pigwy ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciw­zapalne i przeciwbakteryjne. Syrop z pigwy jest wskazany jako dodatek do herbatki przy prze­ziębieniu.

ADMIN 12-11-2019

ZIEMNIAK-WŁAŚCIWOŚCI

Ziemniak został przywieziony do Europy z Peru przez Hiszpanów około 1530 r. Powoli przyjął się we wszystkich krajach Europy, w Polsce pojawił się za Jana Sobieskiego, a rozpowszechnił w cza­sach saskich.
Ziemniaki dzięki zawartości glikoalkaloidu - tomazyny, hamują rozwój grzybów i bakterii.
Wywar z obierzyn ziemniaczanych usuwa złogi zalegające w nerkach. Ze względu na zawartość rutyny działa korzystnie na serce. Wspomaga le­czenie alergii.
Świeży sok ze startego surowego ziemniaka (2 łyżki stołowe dwa razy dziennie) leczy prze­wlekłą nadkwasotę, nieprzyjemny zapach z ust, zaparcia, schorzenia wątroby.
Na pasożyty jelitowe działa sałatka z ziemnia­ków z dodatkiem 50 g oleju słonecznikowego spożyta w trzy kolejne wieczory.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.