Powrót

Badania zimnotłoczonego oleju lnianego złotego do diety Dr Budwig

Badania były przeprowadzone w okresie od 18 stycznia do 18 maja 2019 roku. Oceniano dwa parametry oleju, które zmieniają się w trakcie przechowywania olejów tłoczonych na zimno. Dla nas najistotniejsze jest odporność oleju na natlenienie, potocznie jełczenie. Olej przechowywano w warunkach standardowych tj. w temperaturze 20 st.C - 25 st.C w pomieszczeniu ciemnym, bez dostępu światła dziennego. Nie chciałem w warunkach chłodniczych. W temp. pokojowej olej źle przygotowany szybciej ulega zepsuciu. Takie badanie utwierdza nas o wysokiej jakości  naszego produktu gotowego do spożycia. Natlenienie oleju wg normy jest liczba 10 meq/kg. Nasz olej po 4 miesiącach przechowywania był natleniony na 1,08 meq/kg. Co oznacza tylko 10% natlenienia w odniesieniu do dopuszczalnej normą górnej granicy. To jednoznacznie ukazuje, iż nasz olej nawet po kilku miesiącach jest jeszcze bardzo, a to bardzo smaczny i odżywczy. Nie ma to się nijak do różnych teorii pseudofachowców, którzy twierdzą, iż olej lniany po kilku dniach nie nadaje się do spożycia. A na pewno tak twierdzi wielu handlarzy maszynami do wytłaczania oleju. Nasze oleje tłoczone, pakowane i przechowywane wg określonych standardów, przez długi czas zachowują swoje walory smakowe i prozdrowotne. Nasz olej nawet po określonym terminie minimalnej przydatności do spożycia jest ciągle świeży. Życzymy smaczej degustacju i dobrego smaku.

    Strona: /