Wasze i nasze porady 

ADMIN 12-11-2019

KWAS FOLIOWY

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Spełnia bardzo różne funkcje, jednak podstawową jest regulacja wzrostu komórek. Reguluje metabo­lizm komórek nerwowych, przez co wpływa na poprawę zdolności koncentracji, zapamiętywa­nia, szybkość reakcji. Coraz więcej opinii mówi o jego wpływie na zapobieganie chorobie Alzheimera i nowotworom.
Witamina ta odgrywa ważną rolę w kształtowa­niu płodu, stąd zalecane przyjmowanie jej przez kobiety planujące i będące w ciąży.
Bogatym źródłem kwasu foliowego są: wątrób­ka, jajka, szpinak, szparagi, brokuły, awokado, pomarańcze.

ADMIN 11-11-2019

ZDROWE STAWY

Bóle stawów to bardzo częsta dolegliwość. Przy­gotowując potrawy warto pamiętać o częstym wykorzystywaniu kurkumy, imbiru, anyżu, goź­dzików, które działają przeciwzapalnie, zmniej­szają ból, sztywność stawów, obrzęki.
Wskazane jest spożywanie surowego ananasa, który dzięki bromelinie działa przeciwzapalnie.
Przy większym stopniu choroby sposobem na poprawę sprawności stawów i redukcję bólu jest zabieg z preparatami zawierającymi kwas hialuronowy o odpowiednich parametrach (www.Novareg.pl, tel. 696 113 794). Dostawowe podanie kwasu hialuronowego w celu po­prawy funkcjonowania stawu kolanowego i ła­godzenia bólu w chorobie zwyrodnieniowej jest rekomendowane przez Osteoarthritis Research Society International (OARSI).

ADMIN 11-11-2019

WARZYWA

Szpinak - bogactwo składników odżywczych, na czele z witaminą K, wapniem, żelazem, ma­gnezem oraz manganem.
Dzięki zawartości potasu skutecznie obniża ciśnienie krwi. Zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami i pomagają w walce z miażdżycą. Obfituje rów­nież w kwas foliowy i beta-karoten oraz wita­minę C.
Warzywo skrywa całą gamę związków z rodzi­ny karotenoidów, m.in.: zeaksantynę i luteinę.
Z tego powodu bardzo korzystnie działa na stan oczu, konkretnie plamki żółtej. Plamka żółta z wiekiem ulega degeneracji, czego ostatecznym efektem może być ślepota.
Szpinak jest niewskazany dla osób z kamieniami nerkowymi, chorymi na dnę moczanową, oste­oporozę.

ADMIN 11-11-2019

CEBULA NA ODCISKI

Cebulę oprócz wykorzystania w kuchni możemy użyć do zlikwidowania odcisków.
W tym celu główkę cebuli należy przeciąć wzdłuż, położyć na rozgrzanej suchej patelni, żeby się przypiekła (tak jak do rosołu) i wystudzić. Nogi wymoczyć w ciepłej wodzie z sodą.
Wziąć jeden płatek upieczonej cebuli, posypać szczyptą miękkiego cukru, położyć na odcisk i obandażować. Zmieniać „kompres" co 8 go­dzin przez 3 dni. Po trzech dniach swędzenia ponownie wymoczyć odcisk w ciepłej wodzie z sodą. Odcisk odejdzie i zostanie tylko zdrowa skóra.
Jeżeli odcisk jest bardzo duży lub stary może być potrzebne powtórzenie kuracji.

ADMIN 11-11-2019

URODA

MASECZKA WYGŁADZAJĄCA
Gotujemy garść zielonego groszku, rozgniatamy widelcem i dodajemy łyżkę 12% śmietany. Na­kładamy na twarz, szyję i dekolt na kilkanaście minut. Spłukujemy letnią wodą.

MASECZKA OCZYSZCZAJĄCA (CERATŁUSTA)
Obieramy jedno jabłko i ścieramy je na tarce. Do­dajemy 1 łyżkę stołową miodu. Mieszamy. Na­nosimy na skórę twarzy. Po kilkunastu minutach spłukujemy letnią wodą.

MASECZKA REGENERACYJNA
Mieszamy 3 łyżki białego twarogu, 1 żółtko, 1 ubite białko, 1 łyżka glukozy oraz świeżo wyciś­nięty sok z 1/2 cytryny. Nanosimy na skórę twa­rzy. Warto pozostawić maskę na dłużej niż kilka­naście minut, efekty będą bardziej odczuwalne.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.