Wasze i nasze porady 

ADMIN 11-11-2019

TOCZEŃ

Toczeń rumieniowaty układowy (trzewny) - choroba autoimmunologiczna, rozwijająca się na tle złożonych i niejasnych zaburzeń układu odpornościowego, doprowadzająca do procesu zapalnego wielu tkanek i narządów.
Zajęte zanikłe lub martwiczo zmienione są głów­nie peryferyczne włókna pęczka mięśniowego.
Dla tocznia układowego charakterystyczne jest również występowanie licznych zaburzeń w morfologii krwi: niedokrwistość hemolityczna, niedokrwistość chorób przewlekłych, leukopenia (obniżona ilość białych ciałek krwi), limfopenia (obniżona ilość limfocytów), małopłytkowość (niedobór płytek krwi). Zwiększenie spożycia kwasów omega-3 może mieć korzystny wpływ na objawy choroby.

ADMIN 11-11-2019

MELISA LEKARSKA

Melisa lekarska ze względu na swój aromat nazywana jest cytrynowym zielem. Roślina po­chodzi z rejonu Morza Śródziemnego. W Polsce uprawiana jest nie tylko przez zielarzy. Pszczela­rze lubią ją, ponieważ przyciąga pszczoły.
W ziołolecznictwie wykorzystuje się górne czę­ści pędów, które zbiera się najpierw w czerwcu, a następnie w sierpniu. Suszy się je w suszar­niach naturalnych.
Melisa wykazuje właściwości uspokajające.
Najnowsze badania wskazują, że łagodzi bóle miesiączkowe, poprawia pamięć i koncentrację, a nawet może zapobiec miażdżycy.
Liście świeżego zioła można dodawać do sała­tek, twarożków, past, a nawet potraw mięsnych i rybnych.

ADMIN 11-11-2019

WITAMINY

Witamina E - grupa substancji, które są odmia­nami tokoferolu. Najważniejsze spośród nich to: alfa-, beta-, gamma- i delta-tokoferol, z których najsilniej działa alfa.
Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem. Działa jako aktywny przeciw-utleniacz, który niszczy lub neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki.
Głównym jej źródłem są: kiełki pszenicy, oleje roślinne, orzechy, nasiona (migdały i ziarna sło­necznika), zielonolistne warzywa, pełne ziarna, kwiat lipy, owoce dzikiej róży, kukurydza.
Jeśli kupujemy witaminę E najlepiej wybierać tę naturalną (oznaczoną niekiedy jako „d-alfa"), a nie syntetyczną („dl-alfa"). Naturalna jest otrzymywana zazwyczaj z soi, działa skuteczniej i łatwiej przenika przez barierę krew - mózg.

ADMIN 11-11-2019

RZODKIEW CZARNA

Czarna rzodkiew - warzywo z rodziny kapust­nych o ostrym smaku i ogromnym bogactwie składników odżywczych. Do celów leczniczych stosuje się korzeń bez czarnej skóry. Największą wartość odżywczą osiąga jesienią i zimą.
Czarna rzodkiew działa moczopędnie, pobudza czynności wątroby, trawienie. Sprzyja opróżnia­niu pęcherzyka żółciowego. Uspokaja nerwy.
W medycynie ludowej stosowana jest również w leczeniu kaszlu, stanach grypowych, przezię­bieniach.
Na wzmocnienie można przygotować syrop: posypać krążki rzodkwi cukrem i pozostawić na jeden dzień. Powstały sok pić po łyżeczce 5 razy dziennie.
Można ją łatwo uprawiać w ogródku, lubi stano­wiska słoneczne, gleby żyzne i przepuszczalne.

ADMIN 11-11-2019

KĄPIELE ZIOŁOWE

Kąpiele z dodatkiem ziół, w zależności od rodza­ju użytych składników przynoszą różne efekty.
Każdy może wybrać coś dla siebie. Wystarczy podane w nawiasach ilości ziół zalać 11 wrzątku, zaparzyć, odcedzić i dodać do kąpieli.
Kąpiel rozmarynowa (3 garści rozmarynu) - działa niezwykle orzeźwiająco i wzmacnia ukrwienie.
Kąpiel rumiankowo-szałwiowa (1 garść rumian­ku, 2 garści szałwii) polecana dla cery trądziko­wej.
Kąpiel z kory dębu (3 garści) - dla cęry wraż­liwej, skłonnej do podrażnień, a także tłustej i trądzikowej.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.