Wasze i nasze porady 

ADMIN 14-11-2019

KAROTEN - dba o cerę nadając jej urody, zdrowy i słoneczny wygląd
CHLOROFIL - pomocny i profilaktyce raka wątroby, skóry oraz jelita grubego
FLAWONOIDY - obniżają poziom cholesterolu, zawierają przeciwutleniacze
ANTOCYJAN - chroni serce i układ krążenia, działa antyrakowo i przeciwzapalnie
SULFORAFAN - wspomaga detoksykację organizmu
LUTEINA - przeciwutleniacz odpowiadający za prawidłowe widzenie

ADMIN 12-11-2019

SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane zawiera związki śluzowe, białka, sterole, kwasy organiczne, enzymy, sole mineral­ne (m.in. magnezu, cynku, żelaza).
Jest bogate w olej, który zawiera glicerydy kwa­sów nienasyconych (m.in. linolenowego, linolo­wego), nieco mniej glicerydów kwasów nasyco­nych oraz fitosterole i witaminę E.
Siemię lniane ze względu na zawarte w nasio­nach śluzy jest niezastąpione w chorobie wrzo­dowej.
Stosowane jest w zapaleniu oskrzeli, jako środek przeciwkaszlowy.
Zewnętrznie używane jest w leczeniu skóry, przy oparzeniach i odmrożeniach.
Siemię lniane obniża poziom złego cholesterolu.

ADMIN 12-11-2019

SYROP Z PIGWY

Składniki: 1 kg pigwy 2 szklanki cukru 4 szklanki wody
Pigwę myjemy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 dni w chłodnym miejscu. Następnie dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny (do smaku). Przecedzamy przez sito i zlewamy do butelek. Pasteryzujemy.
Owoce pigwy zbieramy po pierwszych przy­mrozkach.
Spożywanie soku z pigwy ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciw­zapalne i przeciwbakteryjne. Syrop z pigwy jest wskazany jako dodatek do herbatki przy prze­ziębieniu.

ADMIN 12-11-2019

ZIEMNIAK-WŁAŚCIWOŚCI

Ziemniak został przywieziony do Europy z Peru przez Hiszpanów około 1530 r. Powoli przyjął się we wszystkich krajach Europy, w Polsce pojawił się za Jana Sobieskiego, a rozpowszechnił w cza­sach saskich.
Ziemniaki dzięki zawartości glikoalkaloidu - tomazyny, hamują rozwój grzybów i bakterii.
Wywar z obierzyn ziemniaczanych usuwa złogi zalegające w nerkach. Ze względu na zawartość rutyny działa korzystnie na serce. Wspomaga le­czenie alergii.
Świeży sok ze startego surowego ziemniaka (2 łyżki stołowe dwa razy dziennie) leczy prze­wlekłą nadkwasotę, nieprzyjemny zapach z ust, zaparcia, schorzenia wątroby.
Na pasożyty jelitowe działa sałatka z ziemnia­ków z dodatkiem 50 g oleju słonecznikowego spożyta w trzy kolejne wieczory.

ADMIN 12-11-2019

WODA MINERALNA

Obecnie sformułowanie „naturalna woda mi­neralna" nie jest związane z żadnym limitem ogólnej mineralizacji. Nazywa się tak wody podziemne, które podawane do picia w stanie naturalnym mogą wpływać korzystnie na różne funkcje fizjologiczne.
W tej grupie znajdują się wody o bardzo zróżni­cowanym składzie mineralnym.
Dobierając wodę butelkowaną należy uwzględ­niać indywidualne potrzeby.
Dla osób, które powinny ograniczać sól zaleca­ne są wody z niską zawartością sodu i chlorków.
Osobom z dolegliwościami żołądkowymi (nad-kwaśność) służyć będą wody ze znaczną ilością wodorowęglanów i sodu. Dla uregulowania perystaltyki jelit wybieramy wody ze znaczną za­wartością siarczanów oraz magnezu.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.