Wasze i nasze porady 

ADMIN 06-11-2019

Maść na trudno gojące rany.
1. Miód 15dkg
2. Wosk pszczeli 10dkg
3. Mydło szare 10dkg
4. Spirytus 1/2 szklanki

Rozpuścić wosk na małym ogniu. Dodać drobno zwiórkowane mydło ciągle mieszając. Dodać 100ml spirytusu. Gdy trochę zgęstnieje dodać resztę spirytusu. Przechowywać w chłodnym miejscu.

ADMIN 04-08-2019

Napój herbaciany z grzyba octowego (kombuchy)
Skladniki:
- 1L herbaty zielonej (ewentualnie czarnej)
- 150g cukru białego ewentualnie brązowego (bakterie cukier spracują)
- ok. 100ml napoju herbacianego lub octu jabłkowego

Przygotowanie:
Herbatę wymieszać z cukrem i schłodzić. Włożyć grzyba i wlać napój herbaciany lub ocet jabłkowy. Słój przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 10 dni w ciemne miejsce np. w kartonie. Przechowywać w cieple. Nie używać metalowych łyżeczek. Smakować codziennie. Może być gotowy napój po tygodniu. Przecedzić. Grzyb i ten nowo powstały przemyć i następny napój wykonywać tak samo. Grzyb używamy do 5 razy (traci aktywność). W międzyczasie powstają nowe. Napój przechowywać w lodówce.
Napój przechowywany z grzybem przez dłuższy czas ( ok. 1 miesiąca) zmieni się na ocet jabłkowy z ładnym nowym grzybem. Za każdym razem należy koniecznie grzyb przemyć pod bierzącą wodą. Smacznego i zdrowego.

ADMIN 04-08-2019

Napój herbaciany z grzyba octowego (kombuchy)
Skladniki:
- 1L herbaty zielonej (ewentualnie czarnej)
- 150g cukru białego ewentualnie brązowego (bakterie cukier spracują)
- ok. 100ml napoju herbacianego lub octu jabłkowego

Przygotowanie:
Herbatę wymieszać z cukrem i schłodzić. Włożyć grzyba i wlać napój herbaciany lub ocet jabłkowy. Słój przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 10 dni w ciemne miejsce np. w kartonie. Przechowywać w cieple. Nie używać metalowych łyżeczek. Smakować codziennie. Może być gotowy napój po tygodniu. Przecedzić. Grzyb i ten nowo powstały przemyć i następny napój wykonywać tak samo. Grzyb używamy do 5 razy (traci aktywność). W międzyczasie powstają nowe. Napój przechowywać w lodówce.
Napój przechowywany z grzybem przez dłuższy czas ( ok. 1 miesiąca) zmieni się na ocet jabłkowy z ładnym nowym grzybem. Za każdym razem należy koniecznie grzyb przemyć pod bierzącą wodą. Smacznego i zdrowego.

ADMIN 07-07-2019

Sposób na opóchnięte nogi w lecie.
Moczyć stopy w wodzie z dodatkiem kurkumy.

ADMIN 08-02-2019

WITAMINA E
Witamina E wpływa na:
- zapobieganie uszkodzeniu błon komórkowych przez procesy utleniania - jest antyoksydantem
- ochronę przed rozwojem miażdżycy, gdyż hamuje utlenianie złego cholesterolu.
Niedobór witaminy E w obecnych czasach praktycznie nie występuje. Nadmiar tej witaminy wywołuje: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia.
Witamina E występuje w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, jajkach, kaszach (jęczmienna, gryczana), orzechach, szparagach, tranie, maśle. Duże jej ilości znajdziemy w marchwi, brukselce i innych warzywach zielonych.
Występuje jako dodatek do żywności o numerze E306.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.