Wasze i nasze porady 

ADMIN 11-11-2019

KIEŁKI SOCZEWICY

Zawierają witaminy: A, Bv B2, B3, B5, B6, Bg, C, K oraz żelazo, fosfor, cynk, wapń, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód, siarkę oraz ko­enzym Q10.
Hodowla kiełków soczewicy jest łatwa* wystar­czą nasiona, kiełkownica i trochę cierpliwości.
Najlepiej kiełkują hodowane w kiełkownicy, ale można też użyć słoika lub lnianego woreczka.
Przed kiełkowaniem namaczać około 10 godzin.
Czas kiełkowania około 5 dni.

ADMIN 11-11-2019

CHOROBY PAZNOKCI

Paznokieć zbudowany jest z wielu struktur.
W prawidłowych warunkach paznokcie rąk od­rastają około 5 miesięcy, a paznokcie stóp dwa razy dłużej.
Jeśli na paznokciach pojawiają się zmiany, np. pionowe bruzdy, białe plamki to znak, że nasz organizm cierpi na brak mikroelementów.
Białe plamki wynikają najczęściej z niedoboru witamin. Należy być czujnym, gdy pojawią się inne zmiany, np. guzki, okolica paznokcia jest żywoczerwona, obrzęknięta i bolesna, płytka jest wysadzona, paznokieć zaczyna wrastać. Może to świadczyć o infekcji bakteryjnej (zanokcica) lub grzybiczej.

ADMIN 11-11-2019

TOCZEŃ

Toczeń rumieniowaty układowy (trzewny) - choroba autoimmunologiczna, rozwijająca się na tle złożonych i niejasnych zaburzeń układu odpornościowego, doprowadzająca do procesu zapalnego wielu tkanek i narządów.
Zajęte zanikłe lub martwiczo zmienione są głów­nie peryferyczne włókna pęczka mięśniowego.
Dla tocznia układowego charakterystyczne jest również występowanie licznych zaburzeń w morfologii krwi: niedokrwistość hemolityczna, niedokrwistość chorób przewlekłych, leukopenia (obniżona ilość białych ciałek krwi), limfopenia (obniżona ilość limfocytów), małopłytkowość (niedobór płytek krwi). Zwiększenie spożycia kwasów omega-3 może mieć korzystny wpływ na objawy choroby.

ADMIN 11-11-2019

MELISA LEKARSKA

Melisa lekarska ze względu na swój aromat nazywana jest cytrynowym zielem. Roślina po­chodzi z rejonu Morza Śródziemnego. W Polsce uprawiana jest nie tylko przez zielarzy. Pszczela­rze lubią ją, ponieważ przyciąga pszczoły.
W ziołolecznictwie wykorzystuje się górne czę­ści pędów, które zbiera się najpierw w czerwcu, a następnie w sierpniu. Suszy się je w suszar­niach naturalnych.
Melisa wykazuje właściwości uspokajające.
Najnowsze badania wskazują, że łagodzi bóle miesiączkowe, poprawia pamięć i koncentrację, a nawet może zapobiec miażdżycy.
Liście świeżego zioła można dodawać do sała­tek, twarożków, past, a nawet potraw mięsnych i rybnych.

ADMIN 11-11-2019

WITAMINY

Witamina E - grupa substancji, które są odmia­nami tokoferolu. Najważniejsze spośród nich to: alfa-, beta-, gamma- i delta-tokoferol, z których najsilniej działa alfa.
Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem. Działa jako aktywny przeciw-utleniacz, który niszczy lub neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki.
Głównym jej źródłem są: kiełki pszenicy, oleje roślinne, orzechy, nasiona (migdały i ziarna sło­necznika), zielonolistne warzywa, pełne ziarna, kwiat lipy, owoce dzikiej róży, kukurydza.
Jeśli kupujemy witaminę E najlepiej wybierać tę naturalną (oznaczoną niekiedy jako „d-alfa"), a nie syntetyczną („dl-alfa"). Naturalna jest otrzymywana zazwyczaj z soi, działa skuteczniej i łatwiej przenika przez barierę krew - mózg.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.