Wasze i nasze porady 

ADMIN 12-11-2019

ZIEMNIAK-WŁAŚCIWOŚCI

Ziemniak został przywieziony do Europy z Peru przez Hiszpanów około 1530 r. Powoli przyjął się we wszystkich krajach Europy, w Polsce pojawił się za Jana Sobieskiego, a rozpowszechnił w cza­sach saskich.
Ziemniaki dzięki zawartości glikoalkaloidu - tomazyny, hamują rozwój grzybów i bakterii.
Wywar z obierzyn ziemniaczanych usuwa złogi zalegające w nerkach. Ze względu na zawartość rutyny działa korzystnie na serce. Wspomaga leczenie alergii.
Świeży sok ze startego surowego ziemniaka (2 łyżki stołowe dwa razy dziennie) leczy prze­wlekłą nadkwasotę, nieprzyjemny zapach z ust, zaparcia, schorzenia wątroby.
Na pasożyty jelitowe działa sałatka z ziemnia­ków z dodatkiem 50 g oleju słonecznikowego spożyta w trzy kolejne wieczory.

ADMIN 12-11-2019

WODA MINERALNA

Obecnie sformułowanie „naturalna woda mi­neralna" nie jest związane z żadnym limitem ogólnej mineralizacji. Nazywa się tak wody podziemne, które podawane do picia w stanie naturalnym mogą wpływać korzystnie na różne funkcje fizjologiczne.
W tej grupie znajdują się wody o bardzo zróżni­cowanym składzie mineralnym.
Dobierając wodę butelkowaną należy uwzględ­niać indywidualne potrzeby.
Dla osób, które powinny ograniczać sól zaleca­ne są wody z niską zawartością sodu i chlorków.
Osobom z dolegliwościami żołądkowymi (nad-kwaśność) służyć będą wody ze znaczną ilością wodorowęglanów i sodu. Dla uregulowania perystaltyki jelit wybieramy wody ze znaczną za­wartością siarczanów oraz magnezu.

ADMIN 12-11-2019

WITAMINA PP

Witamina PP (witamina B3, kwas nikotynowy, niacyna) w połączeniu z innymi witaminami z grupy B bierze udział w wielu przemianach metabolicznych uwalniając energię w komór­kach ciała, reguluje krążenie krwi, gospodarkę hormonalną, zapewnia odpowiedni poziom glu­kozy i kwasu solnego w organizmie.
Suplementacja witaminą B3 jest pomocna w leczeniu zawrotów głowy, redukuje szumy w uszach, łagodzi stany napięcia miesiączkowe­ go.
Najwięcej jej znajduje się w wątrobie, mięsie, ry­bach, orzechach oraz ziarnach zbóż.
Długotrwały niedobór może spowodować pe-lagrę (rumień lombardzki), objawiającą się za­paleniem skóry, biegunką, depresją i otępieniem umysłowym.

ADMIN 12-11-2019

KWAS FOLIOWY

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Spełnia bardzo różne funkcje, jednak podstawową jest regulacja wzrostu komórek. Reguluje metabo­lizm komórek nerwowych, przez co wpływa na poprawę zdolności koncentracji, zapamiętywa­nia, szybkość reakcji. Coraz więcej opinii mówi o jego wpływie na zapobieganie chorobie Alzheimera i nowotworom.
Witamina ta odgrywa ważną rolę w kształtowa­niu płodu, stąd zalecane przyjmowanie jej przez kobiety planujące i będące w ciąży.
Bogatym źródłem kwasu foliowego są: wątrób­ka, jajka, szpinak, szparagi, brokuły, awokado, pomarańcze.

ADMIN 11-11-2019

ZDROWE STAWY

Bóle stawów to bardzo częsta dolegliwość. Przy­gotowując potrawy warto pamiętać o częstym wykorzystywaniu kurkumy, imbiru, anyżu, goź­dzików, które działają przeciwzapalnie, zmniej­szają ból, sztywność stawów, obrzęki.
Wskazane jest spożywanie surowego ananasa, który dzięki bromelinie działa przeciwzapalnie.
Przy większym stopniu choroby sposobem na poprawę sprawności stawów i redukcję bólu jest zabieg z preparatami zawierającymi kwas hialuronowy o odpowiednich parametrach (www.Novareg.pl, tel. 696 113 794). Dostawowe podanie kwasu hialuronowego w celu po­prawy funkcjonowania stawu kolanowego i ła­godzenia bólu w chorobie zwyrodnieniowej jest rekomendowane przez Osteoarthritis Research Society International (OARSI).

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.