Wasze i nasze porady 

ADMIN 11-11-2019

BŁONNIK

Błonnik to substancja nie ulegająca trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego czło­wieka.

W dietetyce wyróżniamy błonnik pokarmowy (zawarty w produktach roślinnych) oraz suplementarny (wyizolowany z produktów natural­nych mający.korzystny wpływ na zdrowie).
Produkty najbogatsze w błonnik: owsianka, awokado, soczewica, brokuły, brukselka, jarmuż' maliny, gruszki, jabłka, jęczmień, marchew, kar­zochy, migdały.

Działanie błonnika:
- reguluje trawienie,
- wspomaga walkę z nadwagą,
- zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krąże­nia,
- zapobiega cukrzycy i pozwalają kontrolować,
-oczyszcza organizm.

ADMIN 11-11-2019

OCET Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Ocet z kwiatów czarnego bzu pomaga zarówno przy przeziębieniach, jak i bólach reumatycz­nych.

Przygotowanie:
Do szklanego naczynia z dobrym zamknię­ciem wkładamy świeże kwiaty czarnego bzu.
Zalewamy octem winnym lub jabłkowym (w proporcjach: 1 filiżanka na 1 baldach).
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce. Od czasu do czasu poruszamy naczyniem. Na­stępnie przecedzamy ocet do ciemnych butelek i zakorkowujemy. Pijemy 1 łyżeczkę rozpuszczo­ną w szklance wody, 2 lub 3 razy dziennie.

Krzaki czarnego bzu są roślinami mało wymaga­jącymi. Jeśli mamy możliwość warto je posadzić na działce lub obok bloku.

ADMIN 08-11-2019

WITAMINY

Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytności i określane nazwą kurza ślepota Chorobę leczono wówczas podając gotowaną lub surową wątrobę.
Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia. Wspomaga naturalny system samo­obrony organizmu przed zakażeniem i choroba­mi. Jest nieodzowna w przebiegu wielu procesów przemiany materii, do utrzymania zdrowej, ładnej skóry.
Źródła witaminy A: mleko pełne, śmietana, ma­sło,(produkty mleczarskie, jajka, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran, żółtka jajek.
Nasz organizm przyswaja witaminę A jedynie w obecności tłuszczów.

ADMIN 08-11-2019

Zdrowa marchew

Korzeń marchwi, choć tak dla nas zwyczajny, kryje w sobie moc przeciwutleniaczy, beta-karo­tenu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz potasu.
W części korzenia marchwi, która wystaje nad ziemię, roślina wytwarza solaninę (widoczne zazielenienie), która jest toksyczna. Ten kawałek odcinamy i wyrzucamy do kosza.
W marchwi mogą znajdować się pestycydy. Po­nieważ lokalizują się w częściach peryferyjnych korzenia, przed spożyciem, korzeń dokładnie skrobiemy.
Marchew przechowujemy bez naci, dzięki cze­mu dłużej zachowuje świeżość oraz z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków i pomidorów, gdyż wytwarzają one gaz etylenowy, powodujący po­wstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny - dającej marchwi gorzki smak.

ADMIN 08-11-2019

ZDROWA MARCHEW

Korzeń marchwi, choć tak dla nas zwyczajny, kryje w sobie moc przeciwutleniaczy, beta-karo­tenu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz potasu.
W części korzenia marchwi, która wystaje nad ziemię, roślina wytwarza solaninę (widoczne zazielenienie), która jest toksyczna. Ten kawałek odcinamy i wyrzucamy do kosza.
W marchwi mogą znajdować się pestycydy. Po­nieważ lokalizują się w częściach peryferyjnych korzenia, przed spożyciem, korzeń dokładnie skrobiemy.
Marchew przechowujemy bez naci, dzięki cze­mu dłużej zachowuje świeżość oraz z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków i pomidorów, gdyż wytwarzają one gaz etylenowy, powodujący po­wstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny - dającej marchwi gorzki smak.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.