0

Twój koszyk

Łącznie

0,00 zł

Koszyk jest pusty

Wasze i nasze porady 

ADMIN 11-11-2019

REUMATYZM I ZIOŁA

Wiele ziół ma działanie łagodzące choroby reu­matyczne: liść brzozy - działa jak naturalny odkwaszacz, przeciwdziała artretyzmowi, zapobiega powsta­waniu kamieni w nerkach, lukrecja - wzmacnia kości i przeciwdziała artre­tyzmowi, skrzyp polny - działa na organizm moczopęd­nie i czyszczająco, arnika górska - podobnie jak skrzyp działa mo­czopędnie, łagodzi bóle stawów, arcydzięgiel lekarski - w leczeniu dny mocza­nowej wewnętrznie: do pobudzania przemiany materii, zewnętrznie: nacieranie, okłady na sta­wy, oraz przyprawy: estragon, kurkuma, gorczyca, liść laurowy, lubczyk, jałowiec.

ADMIN 11-11-2019

SZAŁWIA

Szałwia, dzięki specyficznemu zestawowi za­wartych w niej substancji, znalazła bardzo sze­rokie zastosowanie w lecznictwie.
Oprócz witamin (A, C, z grupy B) i minerałów (wapń, magnez, potas, sód, cynk, żelazo) za­wiera taniny i flawonoidy.
Ma działanie wzmacniające, przeciwcukrzycowe.
Godna polecenia jest zwłaszcza w okresie menopauzy, gdyż: łagodzi uderzenia gorąca, zmniejsza częstotliwość występowania nocnych potów oraz ogranicza wahania nastrojów i po­maga uporać się z bezsennością.
Napar z liści szałwii działa napotnie (już po 2-3 godzinach od jego wypicia i bywa skuteczny nawet przez 3 dni). Przy silnie pocących się sto­pach i dłoniach warto robić kąpiele w naparze z szałwii.

ADMIN 11-11-2019

SOK POMIDOROWY

Składniki:
2 kg pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonej bazy lii, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, 3 łyżki oliwy z oli­wek, 2 łyżki cukru, sól, pieprz

Umyte pomidory kroimy na pół i wycinamy środki. Dodajemy obraną i pokrojoną cebulę.
Miksujemy przy pomocy blendera na papkę.
Dodajemy liście laurowe, bazylię, estragon, oli­wę, cukier oraz sól i pieprz. Całość zagotowujemy. Wyjmujemy liście laurowe i przecieramy przez sito. Gotowy sok rozlewamy do butelek.
Pasteryzujemy 3 minuty.
Sok pomidorowy zawiera witaminy: A, B,, B2, B3, B6, B7, C, E, K, PR minerały: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan.

ADMIN 11-11-2019

ZIELONY JĘCZMIEŃ

Jest źródłem witamin z grupy B, witamin C i E, beta-karotenu oraz minerałów: żelaza, wap­nia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone ło­dygi jęczmienia zawierają naturalne hormony.
Bogactwo chlorofilu wpływa na odkwaszenie organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową. Zielony jęczmień jest źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonni­ka. Rozpuszczalny błonnik przyspiesza meta­bolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Błonnik nierozpuszczalny reguluje pracę układu pokarmowego, zmniej­szając ryzyko nowotworu jelita grubego.
Zielony jęczmień jest dostępny w formie sprosz­kowanego soku oraz rozdrobnionej trawy jęcz­miennej.

ADMIN 11-11-2019

DIETA DOBRA NA STAWY

Choć mało kto się tego spodziewa, odpowied­nie przygotowanie potraw, umiejętne dobranie składników i przypraw może w odczuwalny sposób wpływać na stan obolałych stawów.
Przy bólu stawów przygotowując potrawy warto pamiętać o częstym wykorzystywaniu kurkumy, imbiru, anyżu, goździków, które dzia­łają przeciwzapalnie, zmniejszają ból, sztywność stawów, obrzęki.
Wskazane jest spożywanie surowego ananasa, który dzięki bromelinie działa przeciwzapalnie.

Aby zapewnić stawom odpowiednie „smarowa­nie" w diecie nie może zabraknąć: zupy na ko­ściach, domowej wieprzowej galarety, a na deser galaretki owocowej (galaretka jest uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako po­karm o takim samym znaczeniu i zdrowotności, jak chleb).

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.

Ta strona używa plików cookies tak zwanych ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej o plikach Cookies