Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 11-11-2019
SOK POMIDOROWY
Składniki:
2 kg pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonej bazy lii, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru, sól, pieprz
Umyte pomidory kroimy na pół i wycinamy środki. Dodajemy obraną i pokrojoną cebulę.
Miksujemy przy pomocy blendera na papkę.
Dodajemy liście laurowe, bazylię, estragon, oliwę, cukier oraz sól i pieprz. Całość zagotowujemy. Wyjmujemy liście laurowe i przecieramy przez sito. Gotowy sok rozlewamy do butelek.
Pasteryzujemy 3 minuty.
Sok pomidorowy zawiera witaminy: A, B,, B2, B3, B6, B7, C, E, K, PR minerały: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan.
ADMIN 11-11-2019
ZIELONY JĘCZMIEŃ
Jest źródłem witamin z grupy B, witamin C i E, beta-karotenu oraz minerałów: żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony.
Bogactwo chlorofilu wpływa na odkwaszenie organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową. Zielony jęczmień jest źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Rozpuszczalny błonnik przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Błonnik nierozpuszczalny reguluje pracę układu pokarmowego, zmniejszając ryzyko nowotworu jelita grubego.
Zielony jęczmień jest dostępny w formie sproszkowanego soku oraz rozdrobnionej trawy jęczmiennej.
ADMIN 11-11-2019
DIETA DOBRA NA STAWY
Choć mało kto się tego spodziewa, odpowiednie przygotowanie potraw, umiejętne dobranie składników i przypraw może w odczuwalny sposób wpływać na stan obolałych stawów.
Przy bólu stawów przygotowując potrawy warto pamiętać o częstym wykorzystywaniu kurkumy, imbiru, anyżu, goździków, które działają przeciwzapalnie, zmniejszają ból, sztywność stawów, obrzęki.
Wskazane jest spożywanie surowego ananasa, który dzięki bromelinie działa przeciwzapalnie.
Aby zapewnić stawom odpowiednie „smarowanie" w diecie nie może zabraknąć: zupy na kościach, domowej wieprzowej galarety, a na deser galaretki owocowej (galaretka jest uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako pokarm o takim samym znaczeniu i zdrowotności, jak chleb).
ADMIN 11-11-2019
BŁONNIK
Błonnik to substancja nie ulegająca trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka.
W dietetyce wyróżniamy błonnik pokarmowy (zawarty w produktach roślinnych) oraz suplementarny (wyizolowany z produktów naturalnych mający.korzystny wpływ na zdrowie).
Produkty najbogatsze w błonnik: owsianka, awokado, soczewica, brokuły, brukselka, jarmuż' maliny, gruszki, jabłka, jęczmień, marchew, karzochy, migdały.
Działanie błonnika:
- reguluje trawienie,
- wspomaga walkę z nadwagą,
- zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia,
- zapobiega cukrzycy i pozwalają kontrolować,
-oczyszcza organizm.
ADMIN 11-11-2019
OCET Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Ocet z kwiatów czarnego bzu pomaga zarówno przy przeziębieniach, jak i bólach reumatycznych.
Przygotowanie:
Do szklanego naczynia z dobrym zamknięciem wkładamy świeże kwiaty czarnego bzu.
Zalewamy octem winnym lub jabłkowym (w proporcjach: 1 filiżanka na 1 baldach).
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce. Od czasu do czasu poruszamy naczyniem. Następnie przecedzamy ocet do ciemnych butelek i zakorkowujemy. Pijemy 1 łyżeczkę rozpuszczoną w szklance wody, 2 lub 3 razy dziennie.
Krzaki czarnego bzu są roślinami mało wymagającymi. Jeśli mamy możliwość warto je posadzić na działce lub obok bloku.