Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 07-11-2019
Kawa energetyczna
1. 3 kopiaste łyżeczki kawy
2. 1/2 kostki masła
3. ok. 1/2 litra wody
4. słoik litrowy
Zaparzyć kawę. Do słoika włożyć masło wlać gorącą wodę i stale mieszać do chwili rozpuszczenia masła. Kawę przecedzić i wlać do słoika. Wszystko razem wymieszać. Gotowe. Zycze dobrego smaku.
ADMIN 06-11-2019
Maść na trudno gojące rany.
1. Miód 15dkg
2. Wosk pszczeli 10dkg
3. Mydło szare 10dkg
4. Spirytus 1/2 szklanki
Rozpuścić wosk na małym ogniu. Dodać drobno zwiórkowane mydło ciągle mieszając. Dodać 100ml spirytusu. Gdy trochę zgęstnieje dodać resztę spirytusu. Przechowywać w chłodnym miejscu.
ADMIN 07-07-2019
Sposób na opóchnięte nogi w lecie.
Moczyć stopy w wodzie z dodatkiem kurkumy.
ADMIN 08-02-2019
WITAMINA E
Witamina E wpływa na:
- zapobieganie uszkodzeniu błon komórkowych przez procesy utleniania - jest antyoksydantem
- ochronę przed rozwojem miażdżycy, gdyż hamuje utlenianie złego cholesterolu.
Niedobór witaminy E w obecnych czasach praktycznie nie występuje. Nadmiar tej witaminy wywołuje: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia.
Witamina E występuje w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, jajkach, kaszach (jęczmienna, gryczana), orzechach, szparagach, tranie, maśle. Duże jej ilości znajdziemy w marchwi, brukselce i innych warzywach zielonych.
Występuje jako dodatek do żywności o numerze E306.
admin 31-03-2018
KAEMPFEROL
Kaempferol (Kemferol) - organiczny związek chemiczny pochodzenia naturalnego, należący do flawonoidów. Ze względu na obecność przy węglu C-3 grupy hydroksylowej zaliczany jest do pochodnych flawonolu.
Ten flawonoid wykazuje wiele działań korzystnych dla naszego organizmu.
Jego działanie przeciwzapalne wykorzystują m.in. chorzy na zapalenie stawów czy dnę moczanową. Oprócz działania przeciwzapalnego kaempferol pomaga również zapobiegać wystąpieniu alergii. Najwięcej tego cennego składnika znajdziemy w warzywach krzyżowych takich jak kapusta, brokuły oraz truskawki, pomidory i winogrona. Smacznego i zdrowego.