Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 25-11-2019
CZEKOLADA KOKOSOWA (palce lizać)
Czas 1 godz.
Ilości można proporcjonalnie zwiększać.
Składniki: (polecamy z naszej oferty)
100ml oleju kokosowego
szklanka kakao 20-22% (alkalizowane)
2-3 łyżki miodu (skrystalizowany podgrzać do rozpuszczenia)
pasta dyniowa 1 płaska łyżka
orzeszki arachidowe
rodzynki
można dodać również np. suszoną żurawinę, orzechy laskowe i inne, na posypkę można wiórki kokosowe
Olej kokosowy rozpuścić (wodna kąpiel), miód wlać i stale mieszać aż powstanie jedna masa. Odstawić do schłodzenia. Dodać kakao i stale mieszać do całkowitego połączenia. Dodać arachidy, rodzynki i ewentualnie inne. Na wierzch można posypać wiórkami. Gotowe. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (może być forma silikonowa) wlać całość. Ciekłe samo się rozleje po całej formie. Wstawić do lodówki. ok. 30 min. pokroić na kostki i ponownie włożyć do lodówki aż stwardnieje. Przechowywać w lodówce. Smacznego.
ADMIN 14-11-2019
KAROTEN - dba o cerę nadając jej urody, zdrowy i słoneczny wygląd
CHLOROFIL - pomocny i profilaktyce raka wątroby, skóry oraz jelita grubego
FLAWONOIDY - obniżają poziom cholesterolu, zawierają przeciwutleniacze
ANTOCYJAN - chroni serce i układ krążenia, działa antyrakowo i przeciwzapalnie
SULFORAFAN - wspomaga detoksykację organizmu
LUTEINA - przeciwutleniacz odpowiadający za prawidłowe widzenie
ADMIN 12-11-2019
SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane zawiera związki śluzowe, białka, sterole, kwasy organiczne, enzymy, sole mineralne (m.in. magnezu, cynku, żelaza).
Jest bogate w olej, który zawiera glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. linolenowego, linolowego), nieco mniej glicerydów kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E.
Siemię lniane ze względu na zawarte w nasionach śluzy jest niezastąpione w chorobie wrzodowej.
Stosowane jest w zapaleniu oskrzeli, jako środek przeciwkaszlowy.
Zewnętrznie używane jest w leczeniu skóry, przy oparzeniach i odmrożeniach.
Siemię lniane obniża poziom złego cholesterolu.
ADMIN 12-11-2019
SYROP Z PIGWY
Składniki: 1 kg pigwy 2 szklanki cukru 4 szklanki wody
Pigwę myjemy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 dni w chłodnym miejscu. Następnie dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny (do smaku). Przecedzamy przez sito i zlewamy do butelek. Pasteryzujemy.
Owoce pigwy zbieramy po pierwszych przymrozkach.
Spożywanie soku z pigwy ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Syrop z pigwy jest wskazany jako dodatek do herbatki przy przeziębieniu.
ADMIN 12-11-2019
ZIEMNIAK-WŁAŚCIWOŚCI
Ziemniak został przywieziony do Europy z Peru przez Hiszpanów około 1530 r. Powoli przyjął się we wszystkich krajach Europy, w Polsce pojawił się za Jana Sobieskiego, a rozpowszechnił w czasach saskich.
Ziemniaki dzięki zawartości glikoalkaloidu - tomazyny, hamują rozwój grzybów i bakterii.
Wywar z obierzyn ziemniaczanych usuwa złogi zalegające w nerkach. Ze względu na zawartość rutyny działa korzystnie na serce. Wspomaga leczenie alergii.
Świeży sok ze startego surowego ziemniaka (2 łyżki stołowe dwa razy dziennie) leczy przewlekłą nadkwasotę, nieprzyjemny zapach z ust, zaparcia, schorzenia wątroby.
Na pasożyty jelitowe działa sałatka z ziemniaków z dodatkiem 50 g oleju słonecznikowego spożyta w trzy kolejne wieczory.