Wasze i nasze porady 

ADMIN 12-11-2019

CISTUS LADANIFERUS

Cistus ladaniferus - czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli - silnych przeciwutleniaczy, które:
- mają właściwości antyoksydacyjne, tzn. neu­tralizują wolne rodniki, które mogą się przy­czynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych,
- hamują powstawanie i rozwój stanów zapal­nych w organizmie,
- ochraniają naczynia krwionośne i hamują utle­nianie się złego cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych,
- wspierają funkcjonowanie układu odporno­ściowego,
- walczą z drobnoustrojami i grzybami działają antyalergicznie, gdyż hamują uwainanie histaminy.
Herbata z czystka może być uznana za suplement a nie lek! Nie można zrezygnować z terapii zalecanej przez lekarza.

ADMIN 12-11-2019

KWAS FOLIOWY

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Spełnia bardzo różne funkcje, jednak podstawową jest regulacja wzrostu komórek. Reguluje metabo­lizm komórek nerwowych, przez co wpływa na poprawę zdolności koncentracji, zapamiętywa­nia, szybkość reakcji. Coraz więcej opinii mówi o jego wpływie na zapobieganie chorobie Alzheimera i nowotworom.
Witamina ta odgrywa ważną rolę w kształtowa­niu płodu, stąd zalecane przyjmowanie jej przez kobiety planujące i będące w ciąży.
Bogatym źródłem kwasu foliowego są: wątrób­ka, jajka, szpinak, szparagi, brokuły, awokado, pomarańcze.

ADMIN 12-11-2019

WITAMINA PP

Witamina PP (witamina B3, kwas nikotynowy, niacyna) w połączeniu z innymi witaminami z grupy B bierze udział w wielu przemianach metabolicznych uwalniając energię w komór­kach ciała, reguluje krążenie krwi, gospodarkę hormonalną, zapewnia odpowiedni poziom glu­kozy i kwasu solnego w organizmie.
Suplementacja witaminą B3 jest pomocna w leczeniu zawrotów głowy, redukuje szumy w uszach, łagodzi stany napięcia miesiączkowe­go.
Najwięcej jej znajduje się w wątrobie, mięsie, ry­bach, orzechach oraz ziarnach zbóż.
Długotrwały niedobór może spowodować pe-lagrę (rumień lombardzki), objawiającą się za­paleniem skóry, biegunką, depresją i otępieniem umysłowym.

ADMIN 12-11-2019

WARZYWA

Szpinak - bogactwo składników odżywczych, na czele z witaminą K, wapniem, żelazem, ma­gnezem oraz manganem.
Dzięki zawartości potasu skutecznie obniża ciśnienie krwi. Zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami i pomagają w walce z miażdżycą. Obfituje rów­nież w kwas foliowy i betakaroten oraz wita­minę C.
Warzywo skrywa całą gamę związków z rodzi­ny karotenoidów, m.in.: zeaksantynę i luteinę.
Z tego powodu bardzo korzystnie działa na stan oczu, konkretnie plamki żółtej. Plamka żółta z wiekiem ulega degeneracji, czego ostatecznym efektem może być ślepota.
Szpinak jest niewskazany dla osób z kamieniami nerkowymi, chorymi na dnę moczanową, oste­oporozę.

ADMIN 12-11-2019

MEDYCYNA LUDOWA

W medycynie ludowej cebula wykorzystywa­na jest nie tylko wewnętrznie. Okłady na czoło z przekrojonej cebuli polecane są przy migre­nie. Miazga ze świeżej cebuli wykorzystywana jest do leczenia ran, oparzeń, odmrożeń czy wrzodów. Przy dolegliwościach astmatycznych i sercowych robi się, na noc, okłady na stopy z upieczonej cebuli.
Żeby obrać cebulę bez łzawienia wystarczy wy­konać czynność pod bieżącą wodą lub nad go­rącą płytą kuchenną.
Przekrojonej cebuli nie należy przechowywać, gdyż utlenia się i może być szkodliwa, a po dłuż­szym czasie nawet toksyczna.
Zapach cebuli z rąk można usunąć nacierając dłonie soloną wodą lub wodą z amoniakiem (2 łyżki na litr wody).

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.