0

Twój koszyk

Łącznie

0,00 zł

Koszyk jest pusty

Wasze i nasze porady 

ADMIN 09-12-2020

Napój herbaciany z grzyba octowego (kombuchy)
Składniki:
- 1L herbaty zielonej (ewentualnie czarnej)
- 150g cukru białego ewentualnie brązowego (bakterie cukier spracują)
- ok. 100ml napoju herbacianego lub octu jabłkowego

Przygotowanie:
Herbatę wymieszać z cukrem i schłodzić. Włożyć grzyba i wlać napój herbaciany lub ocet jabłkowy. Słój przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 10 dni w ciemne miejsce np. w kartonie. Przechowywać w cieple. Nie używać metalowych łyżeczek. Smakować codziennie. Może być gotowy napój po tygodniu. Przecedzić. Grzyb i ten nowo powstały przemyć i następny napój wykonywać tak samo. Grzyb używamy do 5 razy (traci aktywność). W międzyczasie powstają nowe. Napój przechowywać w lodówce.
Napój przechowywany z grzybem przez dłuższy czas ( ok. 1 miesiąca) zmieni się na ocet jabłkowy z ładnym nowym grzybem. Za każdym razem należy koniecznie grzyb przemyć pod bieżącą wodą. Smacznego i zdrowego.

Słowa kluczowe: kombucha, grzyb octowy

ADMIN 20-11-2020

Mleczko kokosowe
Składniki:
1. mus kokosowy (olej kokosowy z osadem) 1 łyżka stołowa
2. 200ml ciepłej wody
3. opcjonalnie: miód albo ksylitol
Przygotowanie:
Mus kokosowy i miód włożyć do pojemnika, i zalać wodą. Wszystkie składniki zmiksować. Gotowe.
Dodając banan, mleczko jest bardzo pożywne. Dla odchudzających dawka energii i pusty brzuch.

Można dodać banan, ananas, malinkę, kakao alkalizowane 22-24% (wg uznania).
Gotowe! Smacznego

ADMIN 10-11-2020

Mix odpornościowy
Składniki:
1. 1/3 ziarno czarnuszki zmielonej
2. 1/3 olej czarnuszkowy surowy
3. 1/3 miód spadziowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki ok. 2 tygodnie.
Spożywanie:
Codziennie rano i wieczorem małą łyżeczkę miksu.
Bardzo skutecznie wspomaga system odpornościowy.

Myśl nad odpornością, nie nad szczepieniem.

ADMIN 16-09-2020

mąka dyniowa
Dyniowy leśny mech z mąki dyniowej.
ciasto:
1 i 1/4 szklanki zmielonych pestek dyni
100 g cukru
60 g miękkiego masła
150 ml mleka
125 g sera mascarpone
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
200 ml kremówki
1 łyżka cukru
amerykańska borówka (pełna dowolność np. maliny, granat)

Sposób przygotowania:
1. ciasto
Do miski wsypać zmielone pestki dyni, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, mleko, mascarpone i jajka, zmiksować. Podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 tortownic o średnicy 16 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. Z każdego ciasta cienko ściąć wierzch, pokruszyć i odłożyć na bok.
2. krem
Do wysokiej miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę (ok. 2 minut). Podzielić na dwie równe części.
3. wykonanie:
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch i boki rozsmarować resztę masy śmietanowej, posypać pokruszonym ciastem, lekko go dociskając. Wierzch posypać amerykańską borówką.

Życzę smacznego. Mniam.

ADMIN 16-09-2020

Dyniowy leśny mech z mąki dyniowej.
ciasto:
1 i 1/4 szklanki zmielonych pestek dyni
100 g cukru
60 g miękkiego masła
150 ml mleka
125 g sera mascarpone
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
200 ml kremówki
1 łyżka cukru
amerykańska borówka (pełna dowolność np. maliny, granat)

Sposób przygotowania:
1. ciasto
Do miski wsypać zmielone pestki dyni, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, mleko, mascarpone i jajka, zmiksować. Podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 tortownic o średnicy 16 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. Z każdego ciasta cienko ściąć wierzch, pokruszyć i odłożyć na bok.
2. krem
Do wysokiej miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę (ok. 2 minut). Podzielić na dwie równe części.
3. wykonanie:
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch i boki rozsmarować resztę masy śmietanowej, posypać pokruszonym ciastem, lekko go dociskając. Wierzch posypać amerykańską borówką.

Życzę smacznego. Mniam.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.

Ta strona używa plików cookies tak zwanych ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej o plikach Cookies