Wasze i nasze porady 

ADMIN 11-07-2020

OCZY
Luteina i zeaksantyna są bardzo pomocne w utrzymywaniu dobrego wzroku. Występuję w: natce pietruszki, cukinii, papryce. Warzywa są lepszym źródłem tego składnika niż owoce. Najwyższe zawartości luteiny w owocach odnotowano w nektarynkach, jeżynach, agreście, awokado, kiwi, malinach, porzeczkach czarnych.

Na zdrowie.

ADMIN 11-07-2020

OCZY
Luteina i zeaksantyna są bardzo pomocne w utrzymywaniu dobrego wzroku. Występuję w: natce pietruszki, cukinii, papryce. Warzywa są lepszym źródłem tego składnika niż owoce. Najwyższe zawartości luteiny w owocach odnotowano w nektarynkach, jeżynach, agreście, awokado, kiwi, malinach, porzeczkach czarnych.

Na zdrowie.

ADMIN 11-07-2020

* Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zaliczane do grupy omega-9 są tłuszczami niezbędnymi dla organizmu.
Zaliczamy do nich kwasy:
- krotonowy,
- palmitooleinowy,
- oleinowy (olej rzepakowy, oliwa z oliwek),
- elaidynowy,
- erukowy (olej rzepakowy),
- cetolowy,
- nerwonowy
Bogatym źródłem kwasu oleinowego jest bardzo popularny w Polsce olej rzepakowy, a także importowana oliwa z oliwek.
JKT zawierają beta-sitosterol, który wpływa na obniżenie "złego: cholesterolu LDL i triglicerydów. Utrzymują prawidłowy poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Zaleca się też dla osób chorujących na miażdżycę.

* Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 nie są wytwarzane przez nasz organizm. Należy je dostarczać z pożywieniem. Określane są jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Najważniejszym NNKT w omega-6 jest kwas linolowy. Występuje w dużych ilościach w surowych olejach zimno tłoczonych słonecznikowym i krokoszowym. Wystarczy dostarczać go (ilości wg zapotrzebowania organizmu), a pozostałe NNKT z grupy omega-6 organizm wytworzy sam.

* NNKT omega-3 czyli alfa-linolenowy w znacznych ilość znajduje się w surowych olejach zimno tłoczonych lnianym , konopnym i rzepakowym.

Na zdrowie.

ADMIN 11-07-2020

KURKUMA-
* jest skutecznym antyutleniaczem (antyoksydantem),
* zwalcza wolne rodniki,
* tworzy apoktozę (proces samoniszczenia komórki nowotworowej),
* poprawia odporność,
* wspomaga usuwać infekcje,
* poprawia drożność wątroby,
* naturalny barwnik do potraw,
* wspomaga zwalczać helicobacter pylori,
* tumeron zawarty w kurkumie ma działanie naprawcze w ludzkim mógu
Aby zwielokrotnić skuteczność kurkumy należy spożywać z pieprzem kajeńskim (cayenne) lub z imbirerm. Niektórzy polecają z czarnym pieprzem. Chodzi o zawartą w nich piperynę. Proporcje mogą być: 4 do 1 (kurkuma / dodatek).

Na zdrowie.

ADMIN 26-05-2020

Napój kurkumowy
- 0,5L przegotowanej wody (wrzątek)
- płaska łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1-2 łyżeczki miodu
- można dosmakować miętą, solą, sokiem cytryny, goździkiem, kardamonem.
Do wrzątku dodać kurkumę, imbir. Po ostygnięciu dodać miód. Można dosmakować wg uznania. Ilość kurkumy dopasować dla siebie. Imbiru dodawać max. połowę dawki kurkumy. Poranny energetyk gotowy.

Słowa kluczowe: kurkuma, napój, imbir, miód

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.