Wasze i nasze porady 

ADMIN 12-11-2019

SYROP Z PIGWY

Składniki: 1 kg pigwy 2 szklanki cukru 4 szklanki wody
Pigwę myjemy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 dni w chłodnym miejscu. Następnie dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny (do smaku). Przecedzamy przez sito i zlewamy do butelek. Pasteryzujemy.
Owoce pigwy zbieramy po pierwszych przy­mrozkach.
Spożywanie soku z pigwy ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciw­zapalne i przeciwbakteryjne. Syrop z pigwy jest wskazany jako dodatek do herbatki przy prze­ziębieniu.

ADMIN 12-11-2019

ZIEMNIAK-WŁAŚCIWOŚCI

Ziemniak został przywieziony do Europy z Peru przez Hiszpanów około 1530 r. Powoli przyjął się we wszystkich krajach Europy, w Polsce pojawił się za Jana Sobieskiego, a rozpowszechnił w cza­sach saskich.
Ziemniaki dzięki zawartości glikoalkaloidu - tomazyny, hamują rozwój grzybów i bakterii.
Wywar z obierzyn ziemniaczanych usuwa złogi zalegające w nerkach. Ze względu na zawartość rutyny działa korzystnie na serce. Wspomaga le­czenie alergii.
Świeży sok ze startego surowego ziemniaka (2 łyżki stołowe dwa razy dziennie) leczy prze­wlekłą nadkwasotę, nieprzyjemny zapach z ust, zaparcia, schorzenia wątroby.
Na pasożyty jelitowe działa sałatka z ziemnia­ków z dodatkiem 50 g oleju słonecznikowego spożyta w trzy kolejne wieczory.

ADMIN 12-11-2019

WODA MINERALNA

Obecnie sformułowanie „naturalna woda mi­neralna" nie jest związane z żadnym limitem ogólnej mineralizacji. Nazywa się tak wody podziemne, które podawane do picia w stanie naturalnym mogą wpływać korzystnie na różne funkcje fizjologiczne.
W tej grupie znajdują się wody o bardzo zróżni­cowanym składzie mineralnym.
Dobierając wodę butelkowaną należy uwzględ­niać indywidualne potrzeby.
Dla osób, które powinny ograniczać sól zaleca­ne są wody z niską zawartością sodu i chlorków.
Osobom z dolegliwościami żołądkowymi (nad-kwaśność) służyć będą wody ze znaczną ilością wodorowęglanów i sodu. Dla uregulowania perystaltyki jelit wybieramy wody ze znaczną za­wartością siarczanów oraz magnezu.

ADMIN 12-11-2019

CISTUS LADANIFERUS

Cistus ladaniferus - czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli - silnych przeciwutleniaczy, które:
- mają właściwości antyoksydacyjne, tzn. neu­tralizują wolne rodniki, które mogą się przy­czynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych,
- hamują powstawanie i rozwój stanów zapal­nych w organizmie,
- ochraniają naczynia krwionośne i hamują utle­nianie się złego cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych,
- wspierają funkcjonowanie układu odporno­ściowego,
- walczą z drobnoustrojami i grzybami działają antyalergicznie, gdyż hamują uwainanie histaminy.
Herbata z czystka może być uznana za suplement a nie lek! Nie można zrezygnować z terapii zalecanej przez lekarza.

ADMIN 12-11-2019

KWAS FOLIOWY

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Spełnia bardzo różne funkcje, jednak podstawową jest regulacja wzrostu komórek. Reguluje metabo­lizm komórek nerwowych, przez co wpływa na poprawę zdolności koncentracji, zapamiętywa­nia, szybkość reakcji. Coraz więcej opinii mówi o jego wpływie na zapobieganie chorobie Alzheimera i nowotworom.
Witamina ta odgrywa ważną rolę w kształtowa­niu płodu, stąd zalecane przyjmowanie jej przez kobiety planujące i będące w ciąży.
Bogatym źródłem kwasu foliowego są: wątrób­ka, jajka, szpinak, szparagi, brokuły, awokado, pomarańcze.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.