Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 09-12-2020
Napój herbaciany z grzyba octowego (kombuchy)
Składniki:
- 1L herbaty zielonej (ewentualnie czarnej)
- 150g cukru białego ewentualnie brązowego (bakterie cukier spracują)
- ok. 100ml napoju herbacianego lub octu jabłkowego
Przygotowanie:
Herbatę wymieszać z cukrem i schłodzić. Włożyć grzyba i wlać napój herbaciany lub ocet jabłkowy. Słój przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 10 dni w ciemne miejsce np. w kartonie. Przechowywać w cieple. Nie używać metalowych łyżeczek. Smakować codziennie. Może być gotowy napój po tygodniu. Przecedzić. Grzyb i ten nowo powstały przemyć i następny napój wykonywać tak samo. Grzyb używamy do 5 razy (traci aktywność). W międzyczasie powstają nowe. Napój przechowywać w lodówce.
Napój przechowywany z grzybem przez dłuższy czas ( ok. 1 miesiąca) zmieni się na ocet jabłkowy z ładnym nowym grzybem. Za każdym razem należy koniecznie grzyb przemyć pod bieżącą wodą. Smacznego i zdrowego.
Słowa kluczowe: kombucha, grzyb octowy
ADMIN 20-11-2020
Mleczko kokosowe
Składniki:
1. mus kokosowy (olej kokosowy z osadem) 1 łyżka stołowa
2. 200ml ciepłej wody
3. opcjonalnie: miód albo ksylitol
Przygotowanie:
Mus kokosowy i miód włożyć do pojemnika, i zalać wodą. Wszystkie składniki zmiksować. Gotowe.
Dodając banan, mleczko jest bardzo pożywne. Dla odchudzających dawka energii i pusty brzuch.
Można dodać banan, ananas, malinkę, kakao alkalizowane 22-24% (wg uznania).
Gotowe! Smacznego
ADMIN 10-11-2020
Mix odpornościowy
Składniki:
1. 1/3 ziarno czarnuszki zmielonej
2. 1/3 olej czarnuszkowy surowy
3. 1/3 miód spadziowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki ok. 2 tygodnie.
Spożywanie:
Codziennie rano i wieczorem małą łyżeczkę miksu.
Bardzo skutecznie wspomaga system odpornościowy.
Myśl nad odpornością, nie nad szczepieniem.
ADMIN 16-09-2020
mąka dyniowa
Dyniowy leśny mech z mąki dyniowej.
ciasto:
1 i 1/4 szklanki zmielonych pestek dyni
100 g cukru
60 g miękkiego masła
150 ml mleka
125 g sera mascarpone
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
200 ml kremówki
1 łyżka cukru
amerykańska borówka (pełna dowolność np. maliny, granat)
Sposób przygotowania:
1. ciasto
Do miski wsypać zmielone pestki dyni, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, mleko, mascarpone i jajka, zmiksować. Podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 tortownic o średnicy 16 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. Z każdego ciasta cienko ściąć wierzch, pokruszyć i odłożyć na bok.
2. krem
Do wysokiej miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę (ok. 2 minut). Podzielić na dwie równe części.
3. wykonanie:
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch i boki rozsmarować resztę masy śmietanowej, posypać pokruszonym ciastem, lekko go dociskając. Wierzch posypać amerykańską borówką.
Życzę smacznego. Mniam.
ADMIN 16-09-2020
Dyniowy leśny mech z mąki dyniowej.
ciasto:
1 i 1/4 szklanki zmielonych pestek dyni
100 g cukru
60 g miękkiego masła
150 ml mleka
125 g sera mascarpone
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
200 ml kremówki
1 łyżka cukru
amerykańska borówka (pełna dowolność np. maliny, granat)
Sposób przygotowania:
1. ciasto
Do miski wsypać zmielone pestki dyni, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, mleko, mascarpone i jajka, zmiksować. Podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 tortownic o średnicy 16 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. Z każdego ciasta cienko ściąć wierzch, pokruszyć i odłożyć na bok.
2. krem
Do wysokiej miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę (ok. 2 minut). Podzielić na dwie równe części.
3. wykonanie:
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch i boki rozsmarować resztę masy śmietanowej, posypać pokruszonym ciastem, lekko go dociskając. Wierzch posypać amerykańską borówką.
Życzę smacznego. Mniam.