0

Twój koszyk

Łącznie

0,00 zł

Koszyk jest pusty

Wasze i nasze porady 

ADMIN 11-11-2019

BŁONNIK

Błonnik to substancja nie ulegająca trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego czło­wieka.

W dietetyce wyróżniamy błonnik pokarmowy (zawarty w produktach roślinnych) oraz suplementarny (wyizolowany z produktów natural­nych mający.korzystny wpływ na zdrowie).
Produkty najbogatsze w błonnik: owsianka, awokado, soczewica, brokuły, brukselka, jarmuż' maliny, gruszki, jabłka, jęczmień, marchew, kar­zochy, migdały.

Działanie błonnika:
- reguluje trawienie,
- wspomaga walkę z nadwagą,
- zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krąże­nia,
- zapobiega cukrzycy i pozwalają kontrolować,
-oczyszcza organizm.

ADMIN 11-11-2019

OCET Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Ocet z kwiatów czarnego bzu pomaga zarówno przy przeziębieniach, jak i bólach reumatycz­nych.

Przygotowanie:
Do szklanego naczynia z dobrym zamknię­ciem wkładamy świeże kwiaty czarnego bzu.
Zalewamy octem winnym lub jabłkowym (w proporcjach: 1 filiżanka na 1 baldach).
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce. Od czasu do czasu poruszamy naczyniem. Na­stępnie przecedzamy ocet do ciemnych butelek i zakorkowujemy. Pijemy 1 łyżeczkę rozpuszczo­ną w szklance wody, 2 lub 3 razy dziennie.

Krzaki czarnego bzu są roślinami mało wymaga­jącymi. Jeśli mamy możliwość warto je posadzić na działce lub obok bloku.

ADMIN 08-11-2019

WITAMINY

Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytności i określane nazwą kurza ślepota Chorobę leczono wówczas podając gotowaną lub surową wątrobę.
Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia. Wspomaga naturalny system samo­obrony organizmu przed zakażeniem i choroba­mi. Jest nieodzowna w przebiegu wielu procesów przemiany materii, do utrzymania zdrowej, ładnej skóry.
Źródła witaminy A: mleko pełne, śmietana, ma­sło,(produkty mleczarskie, jajka, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran, żółtka jajek.
Nasz organizm przyswaja witaminę A jedynie w obecności tłuszczów.

ADMIN 08-11-2019

Zdrowa marchew

Korzeń marchwi, choć tak dla nas zwyczajny, kryje w sobie moc przeciwutleniaczy, beta-karo­tenu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz potasu.
W części korzenia marchwi, która wystaje nad ziemię, roślina wytwarza solaninę (widoczne zazielenienie), która jest toksyczna. Ten kawałek odcinamy i wyrzucamy do kosza.
W marchwi mogą znajdować się pestycydy. Po­nieważ lokalizują się w częściach peryferyjnych korzenia, przed spożyciem, korzeń dokładnie skrobiemy.
Marchew przechowujemy bez naci, dzięki cze­mu dłużej zachowuje świeżość oraz z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków i pomidorów, gdyż wytwarzają one gaz etylenowy, powodujący po­wstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny - dającej marchwi gorzki smak.

ADMIN 08-11-2019

ZDROWA MARCHEW

Korzeń marchwi, choć tak dla nas zwyczajny, kryje w sobie moc przeciwutleniaczy, beta-karo­tenu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz potasu.
W części korzenia marchwi, która wystaje nad ziemię, roślina wytwarza solaninę (widoczne zazielenienie), która jest toksyczna. Ten kawałek odcinamy i wyrzucamy do kosza.
W marchwi mogą znajdować się pestycydy. Po­nieważ lokalizują się w częściach peryferyjnych korzenia, przed spożyciem, korzeń dokładnie skrobiemy.
Marchew przechowujemy bez naci, dzięki cze­mu dłużej zachowuje świeżość oraz z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków i pomidorów, gdyż wytwarzają one gaz etylenowy, powodujący po­wstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny - dającej marchwi gorzki smak.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.

Ta strona używa plików cookies tak zwanych ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej o plikach Cookies