Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 11-11-2019
BŁONNIK
Błonnik to substancja nie ulegająca trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka.
W dietetyce wyróżniamy błonnik pokarmowy (zawarty w produktach roślinnych) oraz suplementarny (wyizolowany z produktów naturalnych mający.korzystny wpływ na zdrowie).
Produkty najbogatsze w błonnik: owsianka, awokado, soczewica, brokuły, brukselka, jarmuż' maliny, gruszki, jabłka, jęczmień, marchew, karzochy, migdały.
Działanie błonnika:
- reguluje trawienie,
- wspomaga walkę z nadwagą,
- zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia,
- zapobiega cukrzycy i pozwalają kontrolować,
-oczyszcza organizm.
ADMIN 11-11-2019
OCET Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Ocet z kwiatów czarnego bzu pomaga zarówno przy przeziębieniach, jak i bólach reumatycznych.
Przygotowanie:
Do szklanego naczynia z dobrym zamknięciem wkładamy świeże kwiaty czarnego bzu.
Zalewamy octem winnym lub jabłkowym (w proporcjach: 1 filiżanka na 1 baldach).
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce. Od czasu do czasu poruszamy naczyniem. Następnie przecedzamy ocet do ciemnych butelek i zakorkowujemy. Pijemy 1 łyżeczkę rozpuszczoną w szklance wody, 2 lub 3 razy dziennie.
Krzaki czarnego bzu są roślinami mało wymagającymi. Jeśli mamy możliwość warto je posadzić na działce lub obok bloku.
ADMIN 08-11-2019
WITAMINY
Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytności i określane nazwą kurza ślepota Chorobę leczono wówczas podając gotowaną lub surową wątrobę.
Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia. Wspomaga naturalny system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami. Jest nieodzowna w przebiegu wielu procesów przemiany materii, do utrzymania zdrowej, ładnej skóry.
Źródła witaminy A: mleko pełne, śmietana, masło,(produkty mleczarskie, jajka, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran, żółtka jajek.
Nasz organizm przyswaja witaminę A jedynie w obecności tłuszczów.
ADMIN 08-11-2019
Zdrowa marchew
Korzeń marchwi, choć tak dla nas zwyczajny, kryje w sobie moc przeciwutleniaczy, beta-karotenu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz potasu.
W części korzenia marchwi, która wystaje nad ziemię, roślina wytwarza solaninę (widoczne zazielenienie), która jest toksyczna. Ten kawałek odcinamy i wyrzucamy do kosza.
W marchwi mogą znajdować się pestycydy. Ponieważ lokalizują się w częściach peryferyjnych korzenia, przed spożyciem, korzeń dokładnie skrobiemy.
Marchew przechowujemy bez naci, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość oraz z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków i pomidorów, gdyż wytwarzają one gaz etylenowy, powodujący powstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny - dającej marchwi gorzki smak.
ADMIN 08-11-2019
ZDROWA MARCHEW
Korzeń marchwi, choć tak dla nas zwyczajny, kryje w sobie moc przeciwutleniaczy, beta-karotenu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz potasu.
W części korzenia marchwi, która wystaje nad ziemię, roślina wytwarza solaninę (widoczne zazielenienie), która jest toksyczna. Ten kawałek odcinamy i wyrzucamy do kosza.
W marchwi mogą znajdować się pestycydy. Ponieważ lokalizują się w częściach peryferyjnych korzenia, przed spożyciem, korzeń dokładnie skrobiemy.
Marchew przechowujemy bez naci, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość oraz z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków i pomidorów, gdyż wytwarzają one gaz etylenowy, powodujący powstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny - dającej marchwi gorzki smak.