Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 08-11-2019
WITAMINY
Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytności i określane nazwą kurza ślepota Chorobę leczono wówczas podając gotowaną lub surową wątrobę.
Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia. Wspomaga naturalny system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami. Jest nieodzowna w przebiegu wielu procesów przemiany materii, do utrzymania zdrowej, ładnej skóry.
Źródła witaminy A: mleko pełne, śmietana, masło,(produkty mleczarskie, jajka, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran, żółtka jajek.
Nasz organizm przyswaja witaminę A jedynie w obecności tłuszczów.
ADMIN 08-11-2019
Zdrowa marchew
Korzeń marchwi, choć tak dla nas zwyczajny, kryje w sobie moc przeciwutleniaczy, beta-karotenu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz potasu.
W części korzenia marchwi, która wystaje nad ziemię, roślina wytwarza solaninę (widoczne zazielenienie), która jest toksyczna. Ten kawałek odcinamy i wyrzucamy do kosza.
W marchwi mogą znajdować się pestycydy. Ponieważ lokalizują się w częściach peryferyjnych korzenia, przed spożyciem, korzeń dokładnie skrobiemy.
Marchew przechowujemy bez naci, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość oraz z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków i pomidorów, gdyż wytwarzają one gaz etylenowy, powodujący powstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny - dającej marchwi gorzki smak.
ADMIN 08-11-2019
ZDROWA MARCHEW
Korzeń marchwi, choć tak dla nas zwyczajny, kryje w sobie moc przeciwutleniaczy, beta-karotenu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz potasu.
W części korzenia marchwi, która wystaje nad ziemię, roślina wytwarza solaninę (widoczne zazielenienie), która jest toksyczna. Ten kawałek odcinamy i wyrzucamy do kosza.
W marchwi mogą znajdować się pestycydy. Ponieważ lokalizują się w częściach peryferyjnych korzenia, przed spożyciem, korzeń dokładnie skrobiemy.
Marchew przechowujemy bez naci, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość oraz z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków i pomidorów, gdyż wytwarzają one gaz etylenowy, powodujący powstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny - dającej marchwi gorzki smak.
ADMIN 08-11-2019
CZYSTEK
Czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli - silnych przeciwutleniaczy. Są to substancje, które: - mają właściwości antyoksydacyjne, tzn. neutralizują wolne rodniki, które mogą się przyczynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych, - hamują powstawanie i rozwój stanów zapalnych w organizmie, - ochraniają naczynia krwionośne i hamują utlenianie się złego cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych, - wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, - walczą z drobnoustrojami i grzybami, - działają antyalergicznie, gdyż hamują uwalnianie histaminy.
Herbata z czystka jest suplementem, a nie lekiem! Nie można zrezygnować z terapii zaleconej przez lekarza.
ADMIN 08-11-2019
ESTRAGON
Estragon - roślina z rodziny astrowatych porastająca dziko tereny południowo-wschodniej Europy, wybrane obszary Azji oraz Ameryki Północnej.
Roślina nie jest odporna na mrozy, dlatego zaleca się jej przycięcie i osłonę przez rozpoczęciem zimy.
Estragon smakuje zarówno świeżo po zerwaniu, jak i w formie ususzonej. W kuchni używany powszechnie z octem i rybami, ale również do sosów (tatarski, bearnaise, remoulade), omletów, jajek w koszulkach, sałatki greckiej, pieczeni wołowych i drobiu.
Estragon jest środkiem wzmacniającym żołądek.
Ma właściwości poprawiające apetyt, zapobiegające wzdęciom i kolkom.
Ze względu na smak można go stosować, gdy zdrowie wymaga diety bezsolnej.