Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 12-11-2019
KWAS FOLIOWY
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Spełnia bardzo różne funkcje, jednak podstawową jest regulacja wzrostu komórek. Reguluje metabolizm komórek nerwowych, przez co wpływa na poprawę zdolności koncentracji, zapamiętywania, szybkość reakcji. Coraz więcej opinii mówi o jego wpływie na zapobieganie chorobie Alzheimera i nowotworom.
Witamina ta odgrywa ważną rolę w kształtowaniu płodu, stąd zalecane przyjmowanie jej przez kobiety planujące i będące w ciąży.
Bogatym źródłem kwasu foliowego są: wątróbka, jajka, szpinak, szparagi, brokuły, awokado, pomarańcze.
ADMIN 12-11-2019
WITAMINA PP
Witamina PP (witamina B3, kwas nikotynowy, niacyna) w połączeniu z innymi witaminami z grupy B bierze udział w wielu przemianach metabolicznych uwalniając energię w komórkach ciała, reguluje krążenie krwi, gospodarkę hormonalną, zapewnia odpowiedni poziom glukozy i kwasu solnego w organizmie.
Suplementacja witaminą B3 jest pomocna w leczeniu zawrotów głowy, redukuje szumy w uszach, łagodzi stany napięcia miesiączkowego.
Najwięcej jej znajduje się w wątrobie, mięsie, rybach, orzechach oraz ziarnach zbóż.
Długotrwały niedobór może spowodować pe-lagrę (rumień lombardzki), objawiającą się zapaleniem skóry, biegunką, depresją i otępieniem umysłowym.
ADMIN 12-11-2019
WARZYWA
Szpinak - bogactwo składników odżywczych, na czele z witaminą K, wapniem, żelazem, magnezem oraz manganem.
Dzięki zawartości potasu skutecznie obniża ciśnienie krwi. Zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami i pomagają w walce z miażdżycą. Obfituje również w kwas foliowy i betakaroten oraz witaminę C.
Warzywo skrywa całą gamę związków z rodziny karotenoidów, m.in.: zeaksantynę i luteinę.
Z tego powodu bardzo korzystnie działa na stan oczu, konkretnie plamki żółtej. Plamka żółta z wiekiem ulega degeneracji, czego ostatecznym efektem może być ślepota.
Szpinak jest niewskazany dla osób z kamieniami nerkowymi, chorymi na dnę moczanową, osteoporozę.
ADMIN 12-11-2019
MEDYCYNA LUDOWA
W medycynie ludowej cebula wykorzystywana jest nie tylko wewnętrznie. Okłady na czoło z przekrojonej cebuli polecane są przy migrenie. Miazga ze świeżej cebuli wykorzystywana jest do leczenia ran, oparzeń, odmrożeń czy wrzodów. Przy dolegliwościach astmatycznych i sercowych robi się, na noc, okłady na stopy z upieczonej cebuli.
Żeby obrać cebulę bez łzawienia wystarczy wykonać czynność pod bieżącą wodą lub nad gorącą płytą kuchenną.
Przekrojonej cebuli nie należy przechowywać, gdyż utlenia się i może być szkodliwa, a po dłuższym czasie nawet toksyczna.
Zapach cebuli z rąk można usunąć nacierając dłonie soloną wodą lub wodą z amoniakiem (2 łyżki na litr wody).
ADMIN 12-11-2019
TYP OSOBOWOŚCI - CZUJNY
Typ osobowości - czujny to osoba cechująca się wyczuleniem na wszelkiego rodzaju wypaczenia - idealista.
Czujny to osoba niezależna, ostrożna w kontaktach z ludźmi. Jest spostrzegawcza i potrafi słuchać. Wysoko ceni sobie wierność i lojalność.
Ma specyficzne poczucie humoru, choć błyskotliwe, to najczęściej cierpkie.
Przyjmuje krytykę bardzo serio, ale nie czuje się nią zagrożony.
Czujny powinien pracować na samodzielnym stanowisku, gdzie może działać bez bezpośredniego nadzoru. Potrzebuje bowiem poczucia, że całkowicie kontroluje sytuację.