0

Twój koszyk

Łącznie

0,00 zł

Koszyk jest pusty

Wasze i nasze porady 

ADMIN 12-11-2019

WODA MINERALNA

Obecnie sformułowanie „naturalna woda mi­neralna" nie jest związane z żadnym limitem ogólnej mineralizacji. Nazywa się tak wody podziemne, które podawane do picia w stanie naturalnym mogą wpływać korzystnie na różne funkcje fizjologiczne.
W tej grupie znajdują się wody o bardzo zróżni­cowanym składzie mineralnym.
Dobierając wodę butelkowaną należy uwzględ­niać indywidualne potrzeby.
Dla osób, które powinny ograniczać sól zaleca­ne są wody z niską zawartością sodu i chlorków.
Osobom z dolegliwościami żołądkowymi (nad-kwaśność) służyć będą wody ze znaczną ilością wodorowęglanów i sodu. Dla uregulowania perystaltyki jelit wybieramy wody ze znaczną za­wartością siarczanów oraz magnezu.

ADMIN 12-11-2019

CISTUS LADANIFERUS

Cistus ladaniferus - czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli - silnych przeciwutleniaczy, które:
- mają właściwości antyoksydacyjne, tzn. neu­tralizują wolne rodniki, które mogą się przy­czynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych,
- hamują powstawanie i rozwój stanów zapal­nych w organizmie,
- ochraniają naczynia krwionośne i hamują utle­nianie się złego cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych,
- wspierają funkcjonowanie układu odporno­ściowego,
- walczą z drobnoustrojami i grzybami działają antyalergicznie, gdyż hamują uwainanie histaminy.
Herbata z czystka może być uznana za suplement a nie lek! Nie można zrezygnować z terapii zalecanej przez lekarza.

ADMIN 12-11-2019

KWAS FOLIOWY

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Spełnia bardzo różne funkcje, jednak podstawową jest regulacja wzrostu komórek. Reguluje metabo­lizm komórek nerwowych, przez co wpływa na poprawę zdolności koncentracji, zapamiętywa­nia, szybkość reakcji. Coraz więcej opinii mówi o jego wpływie na zapobieganie chorobie Alzheimera i nowotworom.
Witamina ta odgrywa ważną rolę w kształtowa­niu płodu, stąd zalecane przyjmowanie jej przez kobiety planujące i będące w ciąży.
Bogatym źródłem kwasu foliowego są: wątrób­ka, jajka, szpinak, szparagi, brokuły, awokado, pomarańcze.

ADMIN 12-11-2019

WITAMINA PP

Witamina PP (witamina B3, kwas nikotynowy, niacyna) w połączeniu z innymi witaminami z grupy B bierze udział w wielu przemianach metabolicznych uwalniając energię w komór­kach ciała, reguluje krążenie krwi, gospodarkę hormonalną, zapewnia odpowiedni poziom glu­kozy i kwasu solnego w organizmie.
Suplementacja witaminą B3 jest pomocna w leczeniu zawrotów głowy, redukuje szumy w uszach, łagodzi stany napięcia miesiączkowe­go.
Najwięcej jej znajduje się w wątrobie, mięsie, ry­bach, orzechach oraz ziarnach zbóż.
Długotrwały niedobór może spowodować pe-lagrę (rumień lombardzki), objawiającą się za­paleniem skóry, biegunką, depresją i otępieniem umysłowym.

ADMIN 12-11-2019

WARZYWA

Szpinak - bogactwo składników odżywczych, na czele z witaminą K, wapniem, żelazem, ma­gnezem oraz manganem.
Dzięki zawartości potasu skutecznie obniża ciśnienie krwi. Zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami i pomagają w walce z miażdżycą. Obfituje rów­nież w kwas foliowy i betakaroten oraz wita­minę C.
Warzywo skrywa całą gamę związków z rodzi­ny karotenoidów, m.in.: zeaksantynę i luteinę.
Z tego powodu bardzo korzystnie działa na stan oczu, konkretnie plamki żółtej. Plamka żółta z wiekiem ulega degeneracji, czego ostatecznym efektem może być ślepota.
Szpinak jest niewskazany dla osób z kamieniami nerkowymi, chorymi na dnę moczanową, oste­oporozę.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.

Ta strona używa plików cookies tak zwanych ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej o plikach Cookies