Twój koszyk

Łącznie

__,__ zł

Wasze i nasze porady 

admin 30-03-2018

BANAN to owoc, który zawiera wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Banan jest przede wszystkim skarbnicą potasu, dlatego powinny po niego sięgać osoby z chorobami nerek i układu krążenia.
Wiele osób zaskoczy wiadomość, że banany z brązowymi plamami są zdrowsze niż te skrupulatnie przez wszystkich wybierane: gładziudkie i żółciutkie.
Ciemne plamy na bananie świadczą o pełnej dojrzałości owocu. Tylko taki banan produkuje substancję nazywaną: czynnik martwicy nowotworów - TNF.
Substancja ta pobudza produkcję białych krwinek i podnosi odporność. Jej ogromną zaletą jest zdolność do zwalczania niepożądanych komórek w organiźmie.

admin 30-03-2018

Wchłanialność ołowiu do organizmu można bardzo zmniejszyć spożywając cynk (np. pestki dyni, olej dyniowy)+ wapń (np. nasiona sezamu czy olej sezamowy).

admin 21-03-2018

GORZKA CZEKOLADA
Gorzka czekolada zawiera od 70 do 90 procent ziarna kakaowego.
Spożywana w niewielkich porcjach (ok. 2 kostek dziennie) przynosi organizmowi same korzyści.
Poprawia pracę mózgu, mięśni i układu krwionośnego. Zawiera bowiem mnóstwo flawonoidów i polifenoli, magnezu, potasu, żelaza i innych substancji ważnych dla zdrowia.
Dzięki pirazynie pobudza mózg do pracy.
Za sprawą teobrominy pobudza pracę nerek, zapobiega infekcjom dróg moczowych. Wpływa też na uspokojenie kaszlu.
Polifenole w niej zawarte obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca, a flawonoidy chronią przed miażdżycą i nowotworami oraz dodają sił w walce z infekcjami.

admin 05-10-2017

Przepis na ocet jabłkowy:
Jabłka nie mogą być opryskiwane. Najlepiej stara odmiana. Ocet robimy z obierek, które zalewamy letnią przegotowaną wodą. Na szklankę wody dodajemy łyżkę cukru brązowego. Tym roztworem zalewamy obierki, aby były całkowicie zanurzone. Słój napełniamy na ok. 3/4 pojemności. Nakryć ściereczką, wystawić na słońce na parapecie lub w ciepłym miejscu np. na kominku, grzejniku na ok. 6 tygodni. Smacznego

admin 17-09-2017

Jak sprawdzić świeżość jaja?
Wrzuć je do pojemnika z wodą. Te będące na dnie są bezpieczne do jedzenia. Te pływające lepiej nie spożywać.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.