0

Twój koszyk

Łącznie

0,00 zł

Koszyk jest pusty

Wasze i nasze porady 

ADMIN 08-02-2019

WITAMINA E
Witamina E wpływa na:
- zapobieganie uszkodzeniu błon komórkowych przez procesy utleniania - jest antyoksydantem
- ochronę przed rozwojem miażdżycy, gdyż hamuje utlenianie złego cholesterolu.
Niedobór witaminy E w obecnych czasach praktycznie nie występuje. Nadmiar tej witaminy wywołuje: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia.
Witamina E występuje w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, jajkach, kaszach (jęczmienna, gryczana), orzechach, szparagach, tranie, maśle. Duże jej ilości znajdziemy w marchwi, brukselce i innych warzywach zielonych.
Występuje jako dodatek do żywności o numerze E306.

admin 31-03-2018

KAEMPFEROL
Kaempferol (Kemferol) - organiczny związek chemiczny pochodzenia naturalnego, należący do flawonoidów. Ze względu na obecność przy węglu C-3 grupy hydroksylowej zaliczany jest do pochodnych flawonolu.
Ten flawonoid wykazuje wiele działań korzystnych dla naszego organizmu.
Jego działanie przeciwzapalne wykorzystują m.in. chorzy na zapalenie stawów czy dnę moczanową. Oprócz działania przeciwzapalnego kaempferol pomaga również zapobiegać wystąpieniu alergii. Najwięcej tego cennego składnika znajdziemy w warzywach krzyżowych takich jak kapusta, brokuły oraz truskawki, pomidory i winogrona. Smacznego i zdrowego.

admin 30-03-2018

BANAN to owoc, który zawiera wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Banan jest przede wszystkim skarbnicą potasu, dlatego powinny po niego sięgać osoby z chorobami nerek i układu krążenia.
Wiele osób zaskoczy wiadomość, że banany z brązowymi plamami są zdrowsze niż te skrupulatnie przez wszystkich wybierane: gładziudkie i żółciutkie.
Ciemne plamy na bananie świadczą o pełnej dojrzałości owocu. Tylko taki banan produkuje substancję nazywaną: czynnik martwicy nowotworów - TNF.
Substancja ta pobudza produkcję białych krwinek i podnosi odporność. Jej ogromną zaletą jest zdolność do zwalczania niepożądanych komórek w organiźmie.

admin 30-03-2018

Wchłanialność ołowiu do organizmu można bardzo zmniejszyć spożywając cynk (np. pestki dyni, olej dyniowy)+ wapń (np. nasiona sezamu czy olej sezamowy).

admin 21-03-2018

GORZKA CZEKOLADA
Gorzka czekolada zawiera od 70 do 90 procent ziarna kakaowego.
Spożywana w niewielkich porcjach (ok. 2 kostek dziennie) przynosi organizmowi same korzyści.
Poprawia pracę mózgu, mięśni i układu krwionośnego. Zawiera bowiem mnóstwo flawonoidów i polifenoli, magnezu, potasu, żelaza i innych substancji ważnych dla zdrowia.
Dzięki pirazynie pobudza mózg do pracy.
Za sprawą teobrominy pobudza pracę nerek, zapobiega infekcjom dróg moczowych. Wpływa też na uspokojenie kaszlu.
Polifenole w niej zawarte obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca, a flawonoidy chronią przed miażdżycą i nowotworami oraz dodają sił w walce z infekcjami.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.

Ta strona używa plików cookies tak zwanych ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej o plikach Cookies